Ez lehet Izrael terve Libanonnal

MH
2024. szeptember 29. vasárnap. 10:04

Szerdán az IDF vezérkari főnöke, Herzi Halevi altábornagy bejelentette egy lehetséges szárazföldi műveletet a szomszédos államban, miközben Izrael északi határán állomásozó katonákkal beszélt. A Hezbollah libanoni célpontjai ellen az elmúlt héten végrehajtott légicsapások célja elsősorban az volt, hogy előkészítsék a területet „az önök bevonulásának lehetőségére” – mondta a tábornok a katonáknak.

Halevi szerint Izrael továbbra is arra törekedett, hogy az északi területekről kitelepített lakosok visszatérjenek otthonaikba. „Ennek érdekében előkészítjük a [szárazföldi] manővert” – mondta a tábornok, anélkül, hogy a művelet időkeretét felfedte volna.

„Bemegyünk, elpusztítjuk az ottani ellenséget, és döntően megsemmisítjük az infrastruktúrájukat” – mondta Halevi, hozzátéve, hogy a Hezbollah állítólag falvakat alakított át »nagy katonai előőrsökké, földalatti infrastruktúrával, állomáshelyekkel és kilövőállásokkal a területünkre«.

Izrael és a Hezbollah az elmúlt évben szórványosan tűzváltásba keveredett, mivel utóbbi a Hamász elleni nyugat-jeruzsálemi katonai művelet fényében támogatta a palesztin ügyet.

Nyugat-Jeruzsálem a hónap elején drasztikusan fokozta a síita milícia elleni hadjáratát, több ezret sebesített meg a csoport kézi kommunikációs eszközeit célzó szabotázsakcióban, majd ezt követően légicsapásokkal bombázta Libanont. Az izraeli támadások a libanoni egészségügyi hatóságok szerint legalább 1300 halálos áldozatot követeltek.

Az ABC jelentése mindössze egy nappal azután jelent meg, hogy Haszan Naszrallah Hezbollah-vezető meghalt egy nagyszabású izraeli légicsapásban, amely a libanoni főváros, Bejrút déli elővárosában lévő, a csoport főhadiszállásaként jellemzett területet vette célba. A milícia szombaton kora reggel megerősítette vezetője halálát. Naszrallah utódját nem nevezték meg.

Nyugat-Jeruzsálem később, szombaton közölte, hogy a Hezbollah szinte valamennyi katonai vezetőjét likvidálták. Egyúttal megosztotta a milícia egy tucatnyi, az elmúlt hetekben megölt felsőbb parancsnokának listáját.

Washington úgy reagált Naszrallah halálára, hogy az „igazságtétel számos áldozata, köztük több ezer amerikai, izraeli és libanoni civil számára”. Megismételte továbbá, hogy teljes mértékben támogatja Nyugat-Jeruzsálem „önvédelemhez való jogát”, de azt is kijelentette, hogy az Egyesült Államok a konfliktus „de-eszkalálására” törekszik.

Oroszország elítélte a libanoni izraeli támadásokat, és arra figyelmeztetett, hogy az ilyen akciók az egész Közel-Keletet nagy háborúba sodorhatják.

Elolvasom a cikket