Lavrov furcsának nevezte a francia és svájci részvételt

MH
2024. szeptember 29. vasárnap. 9:28
Frissítve: 2024. szeptember 29. 11:09

Kína és Brazília idén májusban közösen hatpontos konszenzust adott ki az ukrajnai válság politikai rendezéséről, amely több mint 110 országból kapott pozitív visszajelzést. A New York-i Közgyűlésen 15 ország, köztük Franciaország, Svájc és Magyarország találkozott, hogy előkészítsék a „Béke barátai” csoport megalakítását a kínai-brazil békekezdeményezés előmozdítására.

Csak egyet nem értek: hogyan kerültek tegnap erre a találkozóra a franciák és a svájciak, akik (a svájciak – a szerk.) már régóta nem nevezhetők semlegesnek. A franciák pedig a NATO tagjai. Mindkét ország aktívan és buzgón kiáll Ukrajna mellett, követelik Ukrajna győzelmét az Orosz Föderáció felett, szállítanak, a franciák szállítanak, többek között nagy hatótávolságú fegyvereket és rakétákat. Valahogy furcsa volt megtudni, hogy ezek azok az emberek” – mondta Lavrov az ENSZ Közgyűlés 79. ülésszakát követő sajtótájékoztatón.

Az orosz külügyminiszter hozzátette, hogy megkérdezte kínai kollégáját, hogyan történhetett ez. „Azt mondta, hogy nagyon határozottan kérték, és közösen úgy döntöttek, hogy megfigyelőként meghívják őket” – mondta Lavrov.

Elolvasom a cikket