Íme az első hallókészülék, amely mesterséges intelligenciával működik

Az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá váló egészségügyi probléma a családok negyedét is érintheti.

Dr. Helfferich Frigyes fül-orr-gégész, audiológus szakorvos, az Észak-pesti Centrumkórház-Honvédkórház Fül-orr-gége, Fej- és Nyaksebészeti Osztály osztályvezető főorvosa rámutatott: „A kezeletlen hallásvesztés – különösen az időskori – jelentős egészségügyi és társadalmi következményekkel járhat. Negatívan befolyásolja a társas kapcsolatokat, hozzájárulhat a kognitív hanyatláshoz, és növelheti a demencia, depresszió, valamint a társadalmi elszigetelődés kockázatát is. Magyarországon többnyire hetvenéves kor felett jutnak hozzá első hallókészülékükhöz az érintettek. Ez a kor az EU átlagához viszonyítva is magas, és azt jelzi, hogy feltételezhetően sokan évekig élnek diagnosztizálatlan és kezeletlen hallásproblémával, holott a megfelelő orvosi kezelés és támogatás nagymértékben hozzájárul a teljes értékű élet fenntartásához.”

A halláscsökkenéssel élők számára a zajos környezetben történő beszédértés kiemelt kihívást jelent, legyen szó egy forgalmas étteremről vagy egy több résztvevős megbeszélésről. Ezért a hallókészülékek fejlesztésének egyik legfőbb célja a beszédértés javítása ilyen környezetekben. E kihívások megoldásában nyújt segítséget a kettőschip-technológiával és valós idejű, mesterségesintelligencia-alapú hangfeldolgozással működő új hallókészülék-típus.

„Az ilyen készülékekben található MI-chip azonnal képes elkülöníteni a beszédet a zajtól, így kristálytiszta hangélményt biztosít bármilyen környezetben” – nyilatkozta Hankó Szabolcs, a Geers Halláscentrumok magyarországi ügyvezető igazgatója. Hozzátette: „Ez az innováció lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy újra teljes mértékben élvezhessék a társasági életet anélkül, hogy a háttérzaj akadályozná őket a beszélgetésekben. A zökkenőmentes váltás az akusztikus és streamingmódok között pedig egyedülálló hallásélményt nyújt zenehallgatás vagy telefonálás esetén.”

Elolvasom a cikket