Az endometriózissal küzdő nők hajlamosabbak lehetnek erre is

Fontos beszélni róla

A kutatást az Arizonai Egyetem munkatársai végeztek, és a kutatók próbálják arra ösztönözni az orvosokat, hogy a jövőben beszéljenek az endometriózissal küzdő nőknek arról, hogy a stroke és szív- és érrendszeri betegségre hajlamosabbak lehetnek.

Endometriózis esetén a méh nyálkahártyájához hasonló szövet a méhen kívül nő, fájdalmat, meddőséget és egyéb tüneteket okozva. Korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták az endometriózist a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a szívkoszorúér-betegség magasabb kockázatával. Azonban egyelőre a kutatók sötétben tapogatóznak, hogy a stroke és az endometriózis milyen kapcsolatban áll egymással. Úgy gondolják azonban, hogy talán a méheltávolítás vagy a petefészkek eltávolítása és a posztmenopauzális hormonterápia magyarázza ennek a kockázatnak a negyven százalékát.

Nem jelenti azt, hogy biztosan stroke-ot fog kapni egy endometriózisos nő

A tudósok szerint az endometriózisban szenvedő nőknél a stroke magasabb kockázata a krónikus, rendszerszintű gyulladások magasabb szintjével hozható összefüggésbe, amelyet más tanulmányok a szív- és érrendszeri betegségekhez kapcsoltak. Azonban kiemelték, hogy ez nem azt jelenti, hogy minden endometriózisos nő stroke-ot fog kapni élete során.

Ezek az eredmények nem azt jelzik, hogy az endometriózisban szenvedő nőknek szélütésük lesz – ezek csak mérsékelt kockázatú összefüggést jelentenek – magyarázta a tanulmány szerzője, Stacey Missmer, a Michigani Állami Egyetem Humán Orvostudományi Főiskolájának tudományos doktora.

A szakértő kiemelte, hogy a stroke abszolút kockázata még mindig alacsony az endometriózissal küzdő nőknél, de az tény, hogy az egész testükre kell figyelniük, és meg kell beszélniük a további kockázatokat és a megelőző lehetőségeket az őket segítő orvosokkal.

Elolvasom a cikket