Jobb vagy bal?

Az alábbiakban John Douillard orvos és egészségügyi szakértő elmagyarázza, hogy számos szempontból előnyösebb, ha alvás közben inkább a bal oldaladra fordulunk.

Jót tesz a nyirokrendszer működésének

Ha a bal oldaladon alszunk, akkor azzal nemcsak a szervezetben található fontos tápanyagok, hanem a salakanyagok szállítását is elősegítjük. Ez azért van, mert a nyirokvezeték a bal oldalunkon található, így ha ezen az oldalon fekszünk, akkor hatékonyabban kiürülnek a méreganyagok. De a nyirokrendszer szállítja a sejtekhez a különféle tápanyagokat is, ezért a bal oldali alvással ez a folyamat is felgyorsítható.

Kevésbé terheli a szívet

Azoknál, akik a jobb oldalukon alszanak, a szívnek is sokkal keményebben kell dolgoznia. Viszont, ha átfordulnak az ellenkező irányba, akkor a szív közvetlenül lefelé pumpálja a vért a leszálló aortába, amely automatikusan enyhíti a szervre nehezedő nyomást – írja a Focus.

Támogatja az emésztést

Douillard szerint a bal oldali alvás segít a megfelelő irányba terelni az emésztőnedveket, valamint a hasnyálmirigy működését is megkönnyíti – ha a jobb oldaladon fekszünk, akkor a gyomor a hasnyálmirigyhez nyomódik. Emellett, bal oldali alvás esetén a salakanyagok is könnyebben mozognak a vékonybélből a vastagbélbe. Ezek összességében javítják az emésztést.

Enyhíti a gyomorégést

Mivel a nyelőcső a gyomortól balra található, ezért, ha a bal oldalunkon alszunk, akkor azzal megelőzhetjük a gyomorégést, ugyanis a savas táplálék nem áramlik vissza a nyelőcsőbe.

Bár természetesen sok egyéb tényező is befolyásolja az egészséges alvást, pusztán a gyomorégés megszűnése is jó ok arra, hogy a jövőben inkább a bal oldalunkra forduljunk, mielőtt elalszunk.

Elolvasom a cikket