Diéta hasmenésre

Bakteriális vagy vírusos fertőzések, táplálékintoleranciák, de akár egy más betegségre felírt antibiotikum-kúra is felboríthatja emésztésünket. A hasmenés a legtöbb esetben nem tart egy-két napnál tovább, addig is azonban szinte az evés és ivás puszta gondolata is görcsbe ránthatja a gyomrot. Ennek ellenére törekednünk kell arra, hogy szervezetünk legalapvetőbb igényeit ki tudjuk elégíteni, és közben panaszainkat se súlyosbítsuk. Az alábbiakban a Clevelandi Klinika és dr. Donald Kirby gasztroenterológus szakorvos összeállítása alapján foglaljuk össze, milyen diétát érdemes ilyenkor követni.

Hasznos ételek hasmenésre

Hasmenés esetén az étkezés legfontosabb alapszabálya, hogy törekedjünk az egyszerűségre. Értelemszerűen nem ez az az időszak, amikor el kellene merülnünk a kulináris kalandozásban. Az úgynevezett BRAT-diéta pedig nagyon jól megfelel ennek a kritériumnak. Egy angol eredetű betűszóról van szó, amely a banán, a rizs, az almaszósz és a pirítós (toast) kezdőbetűiből áll össze. De nézzük ezt sorjában.

  • A banán gazdag keményítőben, segítve a vízfelszívódást a vastagbélben és ezáltal a széklet sűrűsödését. Ezenkívül a gyümölcs káliumban is dúskál, egy kulcsfontosságú elektrolitban, amelyből sokat veszítünk hasmenés során.
  • Ami a rizst illeti, a fehér ez ügyben előnyösebb, mint a barna, mert kevésbé terheli meg a gyomrot.
  • Az almaszósz esetében fontos, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmazó fajtát fogyasszunk.
  • Végezetül a pirítós kapcsán is inkább a könnyebben emészthető fehér kenyér legyen az alap ebben a pár napban, ne a teljes kiőrlésű.

A BRAT kapcsán érdemes megemlíteni, hogy közel sem ideális, ha a teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálkozást tartjuk szem előtt, hiszen számos vitamin mellett a fehérjét is nélkülözi. Mindazonáltal hasmenés idején nem is az a legfőbb cél, hogy minden egyes tápanyaghoz optimális mértékben jussunk hozzá. Ehelyett inkább azt szeretnénk elérni, hogy székletünk állaga mihamarabb közelítsen a normálishoz. Így tehát dr. Kirby szerint egyáltalán nem probléma, ha rövid időre sok mindent ennek rendelünk alá. A fenti alapanyagokon túl nyugodtan ehetünk natúr zab- vagy kukoricapelyhet, főtt vagy sült burgonyát, illetve csirkehúst is a bőre nélkül, ha szeretnénk kicsit változatosabbá tenni a gyógyulást megalapozó menüt.

Ne feledkezzünk meg az elektrolitokról

A banán kapcsán említettük az elektrolitokat, amelyek számos testi folyamatunk zökkenőmentes működéséhez elengedhetetlenek. Mivel a hasmenés jelentős folyadékvesztéssel jár, egyszersmind az elektrolit-háztartásban is zavarokat okozhat. Nem elég tehát csak a folyadékot pótolnunk, a sókra is figyelnünk kell. A kálium mellett nagy szükségünk van ilyenkor nátriumra, magyarán konyhasóra. A főtt krumplit tehát ezúttal lelkiismeret-furdalás nélkül megsózhatjuk, óvatosan sós perecet is falatozhatunk, és nincs jobb gyógyír egy tányér finom csirkehúslevesnél. Emellett a nátriumban gazdag sportitalok mértékletes fogyasztása is szóba jöhet ízléstől függően.

Kirby doktor arra is rámutat, hogy hasznosak ilyenkor a probiotikumok, amelyek segítik helyreállítani a bélflóra felborult egyensúlyát. Joghurtot, kefirt is nyugodtan fogyaszthatunk tehát, csupán arra kell figyelni, hogy lehetőleg ne tartalmazzon hozzáadott cukrot.

Elolvasom a cikket