A démonizált húsfogyasztás

Megállapították, hogy a gabonafélékkel és a gyökérnövényekkel ellentétben a húsfogyasztás közvetlen kapcsolatban áll a várható élettartammal – minél több húst esznek az emberek, annál alacsonyabb a csecsemőhalandóság, és annál több évet fognak átlagosan élni a most született gyermekek.

Mint a tanulmány szerzői rámutatnak, a húsfogyasztást az utóbbi években túlzottan démonizálták, úgy vélik, hogy pusztító hatással van az egészségre, míg a vegetarianizmus és a veganizmus az egészség és a hosszú élet kulcsának számít.

A húsmentes étrend hívei által idézett tanulmányok módszerei és eredményei azonban meglehetősen kétértelműek, ellentmondásosak, és számos feltételtől függnek. Így az ilyen tanulmányok alanyai általában tehetős, jól képzett emberek, akik a növényi alapú étrendet választva mégis gondoskodnak arról, hogy pótolják a hús elutasítása által okozott vitamin- és mikrotápanyag-hiányt.

Eközben, ahogy a tanulmány vezető szerzője, Maciej Henneberg professzor hangsúlyozta, az emberiség több mint kétmillió éves evolúciója során tökéletesen alkalmazkodott a húsfogyasztáshoz. „A kis- és nagytestű állatok húsa optimális táplálkozást biztosított őseink számára. Ez serkentette a genetikai, fiziológiai, morfológiai változások kialakulását, amelyek célja a hús jó felszívódása volt az emberi szervezetben, és ezeket az alkalmazkodásokat genetikailag örököltük” – magyarázta Henneberg.

Elolvasom a cikket