A cukorbetegség legyőzésének módja

„Nincs olyan gyógyszer, amelynek ilyen erős hatása lenne.” Megnevezték a cukorbetegség legyőzésének módját – olvasható az Rbc.ua internetes oldal cikkében.

Az RBC-Ukrajna (Styler-projekt) arról számol be, hogyan segíthet a testmozgás ebben, Jurij Popko edző Facebook-oldalán megjelent bejegyzésére hivatkozva.

Hogyan segíthet a testmozgás a cukorbetegségben?

A szakértő megjegyezte, hogy a gyógyszeres kezelés mindenképpen segít, de nem mindig szükséges. Egy kísérletet végeztek tíz ausztrál őslakoson, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek. Miután visszatértek az aktív vadászó-gyűjtögető életmódhoz, hét hét alatt megszabadultak a betegségtől. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindannyiunknak be kell csuknunk a lakás ajtaját, és ki kell mennünk az erdőbe bogyókat szedni és nyúlra vadászni.

A szervzsírosodás, a magas vérnyomás, a vércukor-, zsír- és koleszterinszint csökkentéséhez elengedhetetlen a megfelelő étrend és a testmozgás. Emellett a testmozgás csökkenti a gyulladást a szervezetben, és segít leküzdeni a stressz negatív hatásait.

Olyan ez, mint a csatornatisztítás: az edzés „átöblíti” az izomsejteket, és növeli a képességüket, hogy ötvenszer több cukormolekulát szívjanak fel. Egyetlen gyógyszer sem képes ilyen erőteljes hatást kifejteni.

Milyen gyakorlatokat válasszunk és milyen mennyiségben?

Ne feledje, hogy a mozgáshiány nem az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség egyetlen oka. A testmozgás önmagában nagyszerű, de nem elegendő a kezeléshez, és nem is szabad ezt gondolni. Fontos kiegészítője azonban a diétának és a gyógyszeres kezelésnek.

Az egyik kísérletben a betegeknek további heti 150 perc gyaloglást rendeltek el, de ez nem hozott jelentős eredményeket. A heti 150 percnél több fizikai aktivitás azonban mind a betegeknek, mind az orvosoknak bevált.

Dán tudósok hasonló kísérletet végeztek. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereket két csoportra osztották. Mindkét csoport tanácsokat kapott az egészséges táplálkozással kapcsolatban. Az egyiknek azonban azt is tanácsolták, hogy végezzenek el heti öt-hat alkalommal harminc-hatvan percig egyszerű aerobicgyakorlatokat, valamint heti két-három erőnléti edzést súlyokkal.

Egy év elteltével a sportoló résztvevők ötven százaléka teljesen elhagyta a gyógyszeres kezelést, további húsz százalékuk csökkentette a gyógyszeradagot, és minél többet sportoltak, annál jobban helyreállt a testük működése. Ehhez képest a csak diétázó résztvevőknek csak 25 százaléka tudta csökkenteni a gyógyszeradagját, míg negyven százalékuknak a jó orvosi ellátás ellenére növelnie kellett az adagját.

A kevés testmozgás jobb, mint a semmi, és a több még jobb. Számos tanulmány kimutatta, hogy az erőnléti gyakorlatok hatékonyan növelik az izmok inzulinérzékenységét, csökkentik a vérnyomást, és javítják a koleszterinszintet. A kardióedzés ugyanolyan hatékony, mint a nagy intenzitású edzés.

A legjobb megoldás tehát a különböző edzéstípusok kombinációja, figyelembe véve az egészségi állapotot és az esetleges sérüléseket.

Elolvasom a cikket