A tudósok megfejtették a székletürítés ideális gyakoriságát

A kutatók több mint 1400 egészséges, 19 és 89 év közötti felnőtt adatait elemezték. Azt találták, hogy a krónikus betegségek legalacsonyabb kockázatával járó optimális székelési gyakoriság a napi egyszeri vagy kétszeri székletürítés.

Ha a székletürítés gyakorisága rendellenes, az emberekben kevesebb a rostokat emésztő, jótékony bélbaktérium. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a bélmikrobiom az egészség minden aspektusára hatással van.

A székrekedésben szenvedők (heti egy vagy két székletürítés) vérében több a vesekárosodással összefüggésbe hozható méreganyag. A túl gyakori székletürítés (napi négy vagy több alkalommal) gyulladással és májkárosodással járhat együtt.

A szerzők megjegyezték, hogy csak összefüggést találtak, nem ok-okozati összefüggést. Nincs bizonyítékuk arra, hogy a ritka székletürítés egészségügyi problémákhoz vezet. A rendszeres székletürítéssel rendelkezők nagyobb valószínűséggel követtek rostban gazdag étrendet, több folyadékot ittak, és rendszeresen mozogtak. Ez magyarázhatja, hogy miért volt jobb az egészségi állapotuk.

„A legtöbb orvos úgy véli, hogy a székletürítési gyakoriságban a lakosság körében tapasztalható eltérések normálisak, vagy legrosszabb esetben kisebb kellemetlenséget jelentenek. Munkánk azt mutatja, hogy a krónikus betegségek kockázatának csökkentése érdekében még az egészséges emberek esetében is hasznos lehet a székletürítési gyakoriság kezelése. További kutatásokra van azonban szükség” – mondta a tanulmány társszerzője, Sean Gibbons.

Elolvasom a cikket