A szívvédő bogyó

Magyar Tibor
2024. szeptember 30. hétfő. 9:25
Frissítve: 2024. szeptember 30. 9:27

A galagonyabogyóknak potenciális egészségügyi előnyei lehetnek a szívvel, a cukorbetegséggel és a rákos megbetegedésekkel küzdőknek. A tudósoknak azonban további kutatásokat kell végezniük a jótékony dózisok és a biztonságosság megállapításához.

A galagonya egy vadon termő tüskés növény, amely a világ különböző részein terem bogyószerű gyümölcsöket.

Az emberek évszázadok óta használják a galagonya bogyóit, leveleit és virágait hagyományos gyógynövényes orvosláshoz. A galagonya olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek potenciális egészségügyi előnyökkel járhatnak. A tudósok tanulmányozták a növény hatékonyságát különböző állapotok kezelésében.

Tanulmányok szerint a galagonya olyan jótékony vegyületeket tartalmaz, mint az antioxidánsok és a többszörösen telítetlen zsírsavak. A flavonoidok és a procianidinek a legtöbb terápiás hatásért felelős összetevők.

Egy kutatás szerint a galagonya szívvédő képességgel is rendelkezhet. Csökkenti a vérben lévő zsírokat és a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ráadásul potenciálisan segít megelőzni az artériák szűkülését.

Egy laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy a galagonyabogyók rákellenes potenciállal rendelkeznek. A kutatók agydaganatból származó sejteket használtak, és megállapították, hogy a galagonyakivonat képes elpusztítani azokat és gátolni a szaporodásukat. A potenciális rákellenes tulajdonságok a bogyók magas polifenoltartalmának köszönhetőek.

A tudósok a galagonyából új gyógyszereket fejleszthetnek ki a cukorbetegség ellen. Ez a bogyó csökkentheti a vérben lévő zsírokat, növelheti bizonyos enzimek antioxidáns aktivitását, csökkentheti a gyulladásos molekulákat, szabályozhatja a vércukorszintet és az inzulinelválasztást, javíthatja a hasnyálmirigy egyes sejtjeinek egészségét, és segíthet csökkenteni az elhízáshoz vezető tényezőket.

A szerzők megjegyezték, hogy a kutatóknak tovább kell vizsgálniuk a galagonyát a lehetséges cukorbetegség-kezelések tekintetében. A cukorbetegeknek további tanácsokért egyeztetniük kell orvosukkal, mielőtt galagonyát fogyasztanának.

Ezenkívül a bogyók komplex szénhidrátokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek potenciálisan hasznos felhasználási lehetőséget jelenthetnek az élelmiszer- és gyógyszeriparban.

Kísérletek szerint az Északkelet-Kínában termő galagonyafajta, a Crataegus dahurica Koehne segítheti az emésztést. A galagonyakivonat jelentősen felgyorsította az egereknél az étel emésztőrendszeren való áthaladásának idejét.

Elolvasom a cikket