Örökké él Elek nagyapó mesefája

Czuppon Réka
2024. szeptember 30. hétfő. 10:18
Frissítve: 2024. szeptember 30. 10:19

A népmese napját 2005 óta ünnepeljük, amely Benedek Elek magyar újságíró, író, országgyűlési képviselő, a nagy mesemondó születésnapja. Gyermekkorunk örökérvényű esti meséit köszönhetjük neki, olyanokat, mint a Többsincs királyfi, A világszép Nádszál kisasszony vagy A csillagszemű juhász.

Vajon hogyan lett a Kisbacon született író a nagy mesemondó?

Tíz válasz Benedek Elek életéből…

1. Az első mesét szülőfalujában, a kisbaconi zsellérházban hallotta egy Rigó Anis nevű lánytól. Kukoricafosztó estekre járt, ott gyűjtötte össze első történeteit.
2. Bölcsészkaron tanult 1877-től, de nem szerzett diplomát, mert idő előtt otthagyta az egyetemet. Ez erős lelkiismeret-furdalást keltett benne szülei miatt, akik sokat tettek azért, hogy anyagilag támogatni tudják fiúkat. Annyira gyötörte többek között ez is, hogy még az öngyilkosság gondolata is komolyan felmerült benne. Egy alkalommal egy pisztolyt vásárolt, amelyből végül is egyik barátja szedte ki a golyót. Tervezett öngyilkossága napján végül valami pozitív történt: az Ellenőr című lapban megjelent egy tárcája.
3. Feleségét, Fischer Máriát huszonhárom évesen ismerte meg egy trafikban. Ezt másfél évnyi udvarlás követte, majd megismerkedésük színhelyén, a kisboltban kérte meg a lány kezét.
4. Sok más mellett a politikai karriert is kipróbálta. Öt évet volt 1887-től országgyűlési képviselő, majd a Szabadelvű párt tagja, aztán a Nemzeti Párthoz csatlakozott. Politikusként a női egyenjogúság, a népnyelv és a közoktatás kérdése voltak számára a legfontosabbak.
5. Szabadkőműves is volt. 1890-ben csatlakozott a Demokrácia nevű szabadkőműves páholyba. Benedek Elek értékrendjével ellentétben ez egy radikálisabb elveket valló csoportosulásnak számított.
6. Hatvannál is több írói álneve volt. Például a Székely Huszár, Góbé vagy a Mesemondó bácsi.
7. Trianon után sokan Magyarországra menekültek, ezzel szemben ő 1921-ben hazatért a szülőfalujába, Kisbaconba (a mai Románia területén található faluba), hogy ott, az új határon túl részt vegyen a magyar kultúra megőrzésében és megerősítésében.
8. Elek Apóvá akkor vált, amikor a Cimbora nevű lap főszerkesztője lett. Sok erdélyi, magyar és román író kapott lehetőséget az ő irányítása alatt, köztük: Balázs Béla, Dsida Jenő, Lengyel Laura, Nyírő József, Szendy György, Beke Margit, Lengyel Miklós.
9. Benedek Elek 1929. augusztus 17-én, levélírás közben kapott agyvérzést. Utolsó leírt mondata ez volt: „Fő, hogy dolgozzanak.”
10. Házastársával szerelmi rajongásuk olyan mértékű volt, hogy egyszerre akartak meghalni. Negyvenöt évig éltek boldog házasságban, majd amikor Benedek Elek elhunyt, a felesége gyógyszer-túladagolással öngyilkos lett.
Benedek Elek múlhatatlan meséi velünk maradnak, amíg a világ a világ, hiszen örök tanulságai minden kisgyerek fantáziáját megmozgatva tanítanak és nevelnek generációkon át.

Elolvasom a cikket