Ebből a fűszerből gyógyító tea is készülhet

A fűszernövények és gyógynövények között van átjárás, hiszen egyes ételízesítők kiváló gyógyhatással is rendelkeznek, és ugyanígy az egészségünket támogató növények közül soknak van ízletes aromája, amely gazdagíthatja az ételek ízét. Az oregánó, más néven szurokfű vagy vadmajoránna a legtökéletesebb példa erre, ugyanis egyszerre fűszer- és gyógynövény. Sokan talán nem is tudják, hogy nemcsak az ételbe kerülhet, hanem teaként is fogyasztható, ráadásul rendkívül hatásos, igazi csodaszer.

Az oregánó a természet antibiotikuma. Karvakrol és timol található benne, amelyek gátolják a baktériumok szaporodását, utóbbi ráadásul gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is bír. Az oregánótea rendszeres fogyasztása egészségügyi előnyökkel járhat. A benne lévő hatóanyagok étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő, emésztést segítő, sőt akár köhögéscsillapító hatással is bírhatnak. Ez utóbbi az influenzaszezonban vagy akár a szamárköhögés elleni védekezésben, a tünetek mérséklésében is segítség lehet.

Az oregánótea elkészítéséhez forraljunk fel 2-2,5 dl vizet, majd ezt öntsük rá két teáskanál szárított oregánóra, hagyjuk állni két-három percig, és szűrjük le. Napi négy csészénél többet azonban nem ajánlott fogyasztani belőle, mert gyomorpanaszokat, ritka esetben allergiás reakciót okozhat.

Elolvasom a cikket