Orbán Viktor: egy évtized alatt Magyarország és a magyar állam szemmel láthatóan megerősödött

Először az idei árvízről beszélt a kormányfő. Azt mondta, hogy szeptember közepétől 10 napon át hazánk nehéz heyzetben volt, hirtelen jött az árhullám, és komoly veszély fenyegetette az országot.

„Nálunk ez lett az évszázad második legnagyobb árvize”.

A Duna teljes vonalán védekeztünk, a bajt sikerült kivédenünk – tette hozzá Orbán Viktor. Majd megköszönte az önkéntesek és a szakemberek munkáját.

A kormányfő úgy fogalmazott: „egy évtized alatt Magyarország és a magyar állam szemmel láthatóan megerősödött, a magyar állam hatékonyabb, szervezettebb és felkészültebb volt, mint a 2013-as árvíz idején”.

A 2013-as árvíz után 435 milliárd forintot fordított a kormány árvízvédelmi fejlesztésekre, ebből 150 millió forintot a Duna menti védvonalak fejlesztésére.

A kományfő beszélt az óvodai és iskolai fejlesztésekről is. Elmondta, hogy az elmúlt években 1400 milliárd forint értékben építettek és újítottak fel óvodákat és iskolákat. 57 tanuszoda, 87 tornaterem és 31 új iskola épült. Augusztus végén pedig átadták az ország legnagyobb iskolai beruházást, a Dunakeszi diáknegyedet. Emellett számos anyagi segítséget kaptak a családok.

„A tanévkezdésre 13 millió tankönyv jutott el ingyenesn a köznevelésben és a szakképzésben tanuló diákokhoz. Ez 15 milliárd forint kiadásától kíméli meg a családokat.”

A kormány egyik kiemelt fejlesztési terve a Digitális Magyarország program – folytatta a miniszterelnök. Júliustól az Egészség Ablak alkalmazáson keresztül már 80 egészségügyi intézményt lehet elérni, és digitálisan is lehet időpontot foglalni a járóbeteg szakrendelőkbe.

Folytatódott a Gondosóra program is, amelyre már 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti állampolgárnak van gondosórája. Emelett elindult a digitális állampolgárság program is.

Elolvasom a cikket