Akár húsz évvel öregítheti az agyat a koronavírus

A neurológiai szövődmények ráadásul jóval a légúti tünetek megszűnte után is fennmaradhatnak – számoltak be a londoni King’s College és Liverpooli Egyetem kutatói.

Azt már jó ideje tudjuk, hogy a koronavírus a szervezet több rendszerére is hatással lehet egyszerre, és ebbe az agy is beletartozik. A betegség kórházi kezelését követően sokan számolnak be folyamatos kognitív tünetekről, amelyeket gyakran agyi ködnek neveznek.

„Egészen eddig nem volt világos, hogy van-e objektív bizonyíték a kognitív károsodásra, és ha igen, van-e biológiai bizonyíték az agykárosodásra, ahogyan arra sem, hogy a betegek ebből valaha fel tudnak-e épülni” – mondta dr. Greta Wood, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatócsoport tagjai 351 olyan embert kérdeztek ki és vetettek vizsgálat alá, akiket súlyos koronavírus-fertőzéssel kezeltek kórházi osztályokon.Az ő eredményeiket csaknem háromezer azonos nemű és életkorú kontrollszeméllyel hasonlították össze. Azt találták, hogy a Covid–19 akut neurológiai szövődményeivel és azok nélkül is rosszabb volt az előbbi csoport tagjainak kogníciója, mint ami a koruk, nemük és iskolai végzettségük alapján elvárható lenne. Ami pedig még megdöbbentőbb felismerés: a betegek kognitív képességei olyan szintűnek bizonyultak, mint amilyenek egy húsz évvel idősebb személytől lennének várhatók.

A kutatás során a kórházi kezelést követően 12–18 hónappal MR-vizsgálatnak vetették alá a résztvevőket, az eredmény pedig egyértelmű: a betegek agyának egyes részein csökkent szürkeállományt és az agykárosodással összefüggő fehérjék emelkedett szintjét találták. Ezek az eredmények már világossá teszik, hogy a kórházi kezelést igénylő, súlyos koronavírus-fertőzés objektíven mérhető kognitív deficithez vezethet, amely még 12–18 hónappal a kórházi kezelés után is kimutatható.

Elolvasom a cikket