Ezt a négy dolgot kell kerülni, hogy egészségesek maradjunk

1. Sose dohányozzunk, még elektromos cigarettával se

A dohányzás közvetlenül károsítja az erek belső falát, növeli az érelmeszesedés és az érelzáródás veszélyét, valamint rákot okoz. „Valószínűleg ez a legrosszabb dolog, amit tehetünk magunkkal” – mondja London.

2. Ne használjunk alkoholos szájvizet

Mikrobiomunk baktériumai már közvetlenül a szájban megkezdik munkájukat az emésztésben, és ha ezeket elpusztítjuk, felborulhat az egyensúly. Ez hosszabb távon emésztési problémákhoz, pajzsmirigyzavarokhoz, bőrbetegségekhez vezethet, de növelheti a krónikus betegségek kockázatát is. A szájban lévő baktériumoknak ráadásul más szerepük is van: részt vesznek a nitrogén-oxid termelésében, ami a vérnyomás szabályozásában segít. Ha tehát ezek elpusztulnak, az a magas vérnyomással is összefüggésbe hozható.

3. Ne fogyasszunk feldolgozott élelmiszereket

Az egészségügyi szakértők ezeket azért nem ajánlják, mert tele vannak kalóriával, cukorral, zsírral és sóval. Túl sok ilyen étel fogyasztása növelheti a cukorbetegség, a rák és akár a korai halál kockázatát is.

4. Kerüljük az alkoholt

Még a mérsékelt alkoholfogyasztás is megkérdőjelezhető, hiszen amikor alkoholt iszunk, az acetaldehiddé és acetáttá bomlik le. Az acetaldehid közvetlenül mérgező a szervezet minden egyes sejtjére, az acetát pedig csak üres kalória.

Elolvasom a cikket