Kiderült, mikor kell a gyereknek az első telefont adni

Liana Azevedo, a gyermekpszichológia kutatója, a Sheffield Hallam Egyetem (Egyesült Királyság) Sport és Testmozgás Tanszékének közegészségügyi tanszékének professzora szerint jobb, ha hatéves kor előtt nem vásárolják meg a gyermek első telefonját – írja a Sports.kz a Gazeta.ru-ra hivatkozva.

Számos gyermekorvos és pszichológus szerint az okostelefonok korai használata hosszú távú károkat okozhat. Azevedo kifejtette, hogy a hatéves kor egy kritikus időszak a gyermek fejlődésében, amelynek végéig nem biztos, hogy célszerű interaktív médiát adni a gyereknek.

A gyerekek ugyanis hatéves korukig olyan kritikus motoros készségeket és interperszonális kommunikációs készségeket fejlesztenek, amelyeket a legjobban a személyes interakciók során tanulnak meg. Az okostelefon-használat túl fiatal korban történő bevezetése arra ösztönözheti a gyermeket, hogy a játékokkal és a társaival való normális játékot mobilos szórakozással helyettesítse.

Emellett egyes tanulmányok kimutatták, hogy az agyban a szürkeállomány (idegsejtek csoportjai) mennyisége közvetlenül hatéves kor előtt éri el a maximumát. Annak érdekében, hogy a szellemi képességek kialakulásának folyamatát ne zavarjuk meg, a kütyükkel való visszaélés nem ajánlott. A kétévesnél fiatalabb gyermekek egyáltalán nem tölthetnek képernyőidőt, míg az ötévesek legfeljebb napi egy órát használhatják a telefonokat, tableteket és számítógépeket.

A tudós hozzátette, hogy a hat év alatti gyermekek különösen érzékenyek lehetnek az okostelefonok alvást zavaró hatásaira. A közösségi médiatartalmaknak való korai kitettség a mentális egészségre is negatív hatással lehet.

Elolvasom a cikket