Kongói elnök: Megszilárdítjuk együttműködésünket Magyarországgal

MH/MTI
2024. október 1. kedd. 7:19

Elmondta, hogy a magyar kormányfővel hosszú munkamegbeszélést folytattak, megvizsgálták azokat a területeket, amelyek az együttműködés „tengelyei” lehetnek. Hozzátette: a magyarországi látogatásra azon szektorok minisztereit hozta magával, amelyek kulcsfontosságúak a két ország partnersége szempontjából.

Félix Tshisekedi kiemelte: ő maga és az országa számára is „történelmi napról van szó”, mivel ő az első kongói demokratikus köztársasági elnök, aki eljött Magyarországra.

Megjegyezte azt is, fontos volt számukra, hogy a látogatás most történt meg, mivel jelenleg Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki posztját.

„Fontosnak tartjuk elmondani, hogy milyen kihívásokkal szembesülünk” – jelentette ki, megjegyezve: nehézzé teszi Kongó fejlődését, hogy jelenleg „barbár támadás áldozata” a szomszédos Ruanda részéről.

Hangsúlyozta, hogy a támadás jelentős humanitárius veszteséget okozott, de Angola közbenjárásával már elindították a békefolyamatot, így eljutottak a fegyverszünetig. A tárgyalások reményeik szerint elvezetnek odáig, hogy „az aggodalmakat félretéve a köztársaság fejlődésére koncentrálhassanak” – tette hozzá.

A kongói elnök közölte: kapcsolataikat Magyarországgal továbbfejlesztik, egyben „megerősítik a barátságot is.” Félix Tshisekedi köszönetet mondott a magyar hatóságoknak, a magyar parlamentnek, a köztársasági elnöknek és a miniszterelnöknek a fogadtatásért.

Úgy fogalmazott: „Magyarország olyan ország, amelynek több arca van.” Hozzátette: a két ország történelme és jelene is mutat hasonlóságokat, ez pedig olyan „win-win együttműködés” létrehozására nyit lehetőséget, amelyet „mindig is szerettek volna.”

Példaként említette, hogy vannak stratégiai fontosságú ásványkincseik, amelyeket már Magyarországon dolgoznak fel. Az ilyen együttműködési modellt szeretnék több szektorban kifejleszteni, például a mezőgazdaságban, az állattenyésztésben vagy a halászatban – sorolta a lehetőségeket a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke.

Elolvasom a cikket