Hogyan lehet csökkenteni a koleszterinszintet gyógyszerek nélkül?

Elmondása szerint számos olyan termék létezik, amely hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez.

„A koleszterinszint csökkentéséhez több növényi táplálékot kell beiktatni az étrendbe. Egy személynek naponta legalább 400 g friss zöldséget és zöldséget kell fogyasztania, beleértve a hőkezelteket is, és legfeljebb 150-200 g bogyós gyümölcsöt. Ezek olyan oldható élelmi rostokat tartalmaznak, amelyek megkötik a felesleges zsírsavakat. Ezek a különböző pektinek, például az almapektin. Ez lehet lenmag” – mondta Tatiana Zharovskaya.

Szintén az étrendben ajánlott korlátozni a telített zsírokat tartalmazó termékeket – folytatta a gasztroenterológus.

„Ezek például a tojások, amikből naponta legfeljebb egy ajánlott. Vaj: legfeljebb 15-20 g a nap első felében. Érdemes korlátozni az állati zsírokat – marhahús, sertéshús, óvatosan a baromfival. Kívánatos hetente egy-két alkalommal vörös húst fogyasztani. A baromfi és a hal beilleszthető a napi étrendbe, de távolítsa el a bőrét, mert ott van benne a zsír” – javasolja Tatiana Zharovskaya.

Véleménye szerint a koleszterinszint csökkentése érdekében jobb, ha hosszú szénhidrátokat tartalmazó termékeket választunk.

„Ezek a teljes kiőrlésű termékek, a teljes kiőrlésű vagy rozskenyér. Lehetnek nem túl édes gyümölcsök és bogyós gyümölcsök – savanykás-édes alma, feijoa (mirtuszdió), valami citrusfélék, áfonya, tőzegáfonya” – mondja Tatiana Zharovskaya.

Ezenkívül növelni kell a többszörösen telítetlen zsírsavak és a B-vitaminokban gazdag termékek mennyiségét az étrendben –- tette hozzá a táplálkozási szakember.

„Ezek olyan növényi olajok, amelyeket nem tesznek ki hőnek. Például a lenmagolaj vagy a szőlőmagból készült olaj. Lehet a halak zsiradékából, lehetőleg vadon élő halakból, nem pedig tenyésztett halakból. B-vitaminokban, különösen B5-ben gazdag élelmiszerek a hüvelyesek, a gabonafélék, a belsőségek. És természetesen a probiotikumok, azaz az erjesztett tej, a természetes, töltőanyagok nélküli termékek, valamint a savanyú káposzta” – tanácsolja Tatiana Zharovskaya.

Elolvasom a cikket