Ennek a hiánya is károsíthatja a beleket

A 2023-as felmérés eredményei azt mutatták, hogy azok, akik hetente háromszor legalább 30 percig mérsékelt vagy erőteljes testmozgást végeztek, sokkal jobb bélrendszeri egészséggel rendelkeztek, mint azok, akik ritkábban mozogtak.

Íme, hogyan károsíthatja a bélrendszerét a mozgásszegény életmód:

Megnehezítheti a fogyást. A rendszeres testmozgás működésben tartja az anyagcserét, és megkönnyíti a fogyást. Ha gyakran mozog, az anyagcseréje felgyorsul – mondja Destinee Moody, a Garage Gym Reviews regisztrált dietetikusa és sporttáplálkozási tanácsadója. Tanulmányok azt mutatják, hogy az egészséges testsúly fenntartása összefügg a változatosabb bélmikrobiommal és a csökkent béláteresztőképességgel.

Ez pedig növelheti a gyulladást. A testmozgás gyulladáscsökkentő hatású. Gianna Masi, a Barbend minősített személyi edzője és regisztrált dietetikusa megjegyzi, hogy a mozgásszegény embereknél krónikus, alacsony fokú gyulladás alakulhat ki. Ez veszélyeztetheti a bélnyálkahártya integritását.

Ez az egészséges szénhidrátok bevitelének csökkenéséhez vezethet. A fizikailag aktív emberek hajlamosak több rostban gazdag szénhidrátot fogyasztani, amelyek szükségesek a bélrendszer egészségéhez. Ezek közé tartoznak a zöldségek, a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

Ez a bélbaktériumok egyensúlyának felborulását okozhatja. Masi szerint a fizikai aktivitás elősegíti a jótékony baktériumok növekedését, amelyek gyulladáscsökkentő hatással és erős bélgáttal járnak együtt. Ha a bélben a baktériumok egyensúlya megbomlik, irritábilis bél szindróma léphet fel.

Ez növelheti a stressz-szintet. Tanulmányok azt mutatják, hogy a krónikus stressz jelentősen befolyásolhatja a bélrendszer egészségét. Rossz emésztéshez, a bélben lévő baktériumok egyensúlyának felborulásához vezet.

Ez lelassíthatja az emésztést. A mozgásszegény életmód elegendő testmozgás nélkül csökkentheti a véráramlást, lassíthatja az emésztést. Ez székrekedéshez, hasi puffadáshoz, hasi diszkomfortérzéshez vezet.

Elolvasom a cikket