Ülésezik az Országgyűlés

MH/MTI
2024. október 1. kedd. 11:22
Frissítve: 2024. október 1. 11:26

A független művészeti társulatok segítését szorgalmazta napirend előtti felszólalásában Kanász-Nagy Máté (LMP), hozzátéve, sajtóhírek szerint Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter „arról gondolkodott”, hogy több ilyen szervezet ne kapjon támogatásokat.

Válaszában Zsigó Róbert, az érintett tárca parlamenti államtitkára „fikcióknak és vádaskodásoknak” nevezte az elhangzottakat, majd arra kérte a felszólalót, „azt soha ne kérje tőlünk számon, hogy ha gondolkodunk valamin”. A miniszter pedig el is szokta mondani, amin gondolkodik – fűzte hozzá.

Hozzátette: a tárca szerint a színházak legfőbb feladata az értékek közvetítése, és ha ezt teszik, meg tudják velük találni a közös nevezőt.

Az államtitkár kiemelte: a kormány 2010 óta kiemelt ágazatként kezeli a kultúrát, a fenntartó funkció gyakorlása mellett 117 kulturális beruházásnak 625 milliárd forintnál több támogatást ítéltek meg; a kulturális intézmények működésének támogatásban világelsők, lakoságarányos színházlátogatásban Európában a harmadikak vagyunk.

Zsigó Róbert jelezte: a kormány és a tárca eddig is támogatta és ezután is támogatja a kultúrát, a támogatási eljárások esetében pedig mód van kifogás benyújtására.

Elolvasom a cikket