A fogmosás is befolyásolhatja a rák kialakulását

Senki sincs biztonságban a ráktól: még a legegészségesebb életmódot folytató embernél is diagnosztizálhatnak egy nap rosszindulatú daganatot. A kockázatokat azonban mindenki képes minimalizálni. Javasolják a rendszeres mozgást és a megelőző vizsgálatokat.

Amerikai tudósok egy friss tanulmányban egy újabb fontos szokást neveztek meg, amely segít megvédeni a rák ellen. Egyesek gyakran elkövetik azt a hibát, hogy megfeledkeznek róla, és ezzel az egészségüket kockáztatják.

A tanulmányuk eredményeiről szóló anyagot a JAMA Oncology című szaklapban tették közzé.

A tanulmány lényege

A tudósok közel 160 ezer amerikai étrendjét és életmódját elemezték. Az önkénteseket arra kérték, hogy öblítsék ki a szájukat és adjanak nyálmintát. A kutatók ezután megvizsgálták a biomintákat a jelen lévő mikrobák száma és típusa szempontjából.

236 résztvevőnél diagnosztizáltak laphámrákot a fej és a nyak területén.

Ezután a tudósok úgy döntöttek, hogy összehasonlítják a szájüregi mikrobák DNS-ét azon résztvevők DNS-ével, akik nem lettek daganatosak. Figyelembe vettek más olyan tényezőket is, amelyek torzíthatják az eredményeket: dohányzott-e a résztvevő, és ha igen, mennyi ideig, fogyasztott-e alkoholt, valamint az életkorát.

A tudósok eredményeként 13 baktériumtípust találtak, amelyek 50 százalékkal növelik a fej- és nyaki laphámrák kialakulásának kockázatát.

A tanulmány szerzői szerint ez rávilágít a szájhigiénia fontosságára. Ez napi kétszeri fogmosást, a fogselyem használatát és a rendszeres fogorvoslátogatást jelenti.

Elolvasom a cikket