Olimpiafúrók

Nem csak a közvélemény-kutatásokból látszik, hogy a Momentum és újabban a DK is nagyon csehül áll a népszerűségi listán. A Momentum már az egy százalékért is küzd, a Demokratikus Koalíció számára pedig az öt százalékos parlamentbe jutás a tét. Nem csoda, ha ezek után hozzányúltak az olimpia témájához, hogy demagóg dumájukkal olyan kritériumokat állítsanak föl az olimpiamegrendezés előfeltételeként, amelyet maradéktalanul sehol a világon nem tudnak teljesíteni.

Eredetileg a közelmúltban lezajlott párizsi olimpia adta a témát a minapi közbeszédnek. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy „amennyiben a budapesti városvezetés nem támogatja az olimpia megrendezését, akkor nem lesz olimpia. Ha az olimpiai bizottság úgy dönt, hogy akarunk olimpiát, és Budapest mellé áll, akkor nincs kétség, a kormány ezer százalékkal támogatja. De mi nem tudjuk a hiányzó akaratot, elszántságot és szándékot pótolni. Ez egy budapesti ügy és egy budapesti döntés.” Orbán Viktor szerint a 2036-os olimpiát a magyar főváros el tudná hozni. Aláhúzta: „Nincs a világon még egy olyan ország, amelynek annyi, az olimpiára alkalmas és kipróbált létesítménye lenne modern verzióban, mint Magyarországnak. Atlétikai stadion, a Puskás Aréna, a Duna Aréna. Mindenünk megvan. Néhány mobilcsarnokot kell fölhúzni meg elbontani, és jó napot.”

Szokásától eltérően Karácsony Gergely is pozitívan nyilatkozott. A nyári olimpiai játékokat megelőző városfejlesztés pozitív példájaként említette az 1992-es Barcelonáját és a 2024-es Párizsát. Ami a kis és a közepes fejlesztéseket illeti, a főpolgármester elismerte, hogy évtizedek munkáját görgetik maguk előtt, és el is végeznék, ha Budapestnek lenne rá pénze. (…) Nem tudjuk, hogy az olimpiarendezés Budapesten miről szól, az atlétikai világbajnokság pedig – az, amit a stadionstop feloldásáért kért Karácsony, hogy mindenhol legyen CT – azt mutatja, hogy egy város nagyon jól tud járni egy sportrendezvénnyel.

Nem kérdés tehát, hogy Karácsony Gergely is fantáziát lát az olimpiában, nyilvánvalóan Budapest gazdagítása szempontjából.

És akkor lássuk az olimpiafúró politikusokat, akik a magyarok azon csoportjára akarnak hatni, akik utálják Orbán Viktort, gyűlölik a kormányt – hogy miért, az maguk sem tudják. Érveiket, hogy például mert tiporja a sajtó- és szólásszabadságot, meg csúfot űz a demokráciából, még soha senki nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani. De támogatóik többségének ez nem is kell. Ha Gyurcsány vagy a Momentum a legnagyobb demagóg baromságot mondja, az elfogadható és támogatható számukra.

Tompos Márton, a Momentum elnöke a Facebookon jelentette be, hogy népszavazási kérdést adott be arról, hogy az emberek megkérdezése nélkül ne lehessen olimpiát rendezni Magyarországon. Kijelentette: „Végleg szeretnénk lezárni az olimpia rendezésének ügyét. Azt akarjuk, hogy bármilyen olimpiai pályázatot csak népszavazás után lehessen beadni. Ez akkora horderejű döntés, amit közösen kell meghoznunk.” Jól tudja ugyanis, ha lesz is népszavazás, valószínűleg nem lesz érvényes, mert nem lesz elegendő résztvevő. Ez esetben pedig a dolog máris érvénytelen, s akkor már vége is az 2036-os olimpia budapesti megrendezési esélyének. Pedig ha valamiben egységesek a sportszerető, a nemzeti érzést szívükön viselő, józan magyarok, az az olimpia.

Szomorú azonban, hogy a Momentum mellett már a DK is olimpiaellenes. Gyurcsány Facebook-videójában ezt mondta: „Kiegyezni a Fidesszel olyan áron, hogy rendezzünk mégis csak olimpiát, nyilvánvalóan elfogadhatatlan. Ami fejlesztést meg kell csinálni, azt csináljuk meg. Ahhoz nem kell olimpiát rendezni. Több ezer milliárd forint a közvetlen rendezési költség. Ha ebben az országban van több ezer milliárd forint, akkor nagyon-nagyon sok mindenre kell előtte költeni, hogy aztán azt mondjuk, most már az olimpiára is fussa.” Tudjuk jól, nem lévén tökéletes sehol az oktatás, az egészségügy, a szociális ellátás, mindenütt vannak javításra szoruló utak, fejlesztendő vasutak és így tovább. Ilyen helyzet soha nem lesz.

Voltaképpen örülök annak, ha Gyurcsány is úgy gondolja, hogy ezzel a nemzetellenes felfogással szavazatokat lehet nyerni. Lehet, hogy így nem lesz budapesti olimpia, de legalább az olimpiafúrók hamarabb eltűnnek a politikai süllyesztőben.

A józan magyarok erre még csettintenének is.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket