„Az amerikai kormány jóváhagyásával zajlik az izraeli offenzíva Libanonban”

Izrael egyhetes bombázó hadjáratot folytatott Libanonban, meggyilkolta a Hezbollah vezetőségének nagy részét, és jelenleg is folyamatban van az általa „korlátozott behatolásnak” nevezett támadás északi szomszédjában. Ezt megelőzően Libanonban több ezer embert vettek célba robbanószerkezetekkel, amelyeket az izraeli hírszerzés állítólag a Hezbollah elleni támadás előkészítéseként helyezett el – adta hírül az Oroszhirek.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn megismételte nyilvános felhívását az Izrael és a Hezbollah közötti tűzszünetre, és ezt újságíróknak mondta a Fehér Házban: „Nekem megfelel, ha megállnak.”

Izrael azonban szeptember közepén nagy vonalakban felvázolta katonai stratégiáját Washingtonnak, és a jóváhagyást magas rangú amerikai elnöki tanácsadókon, Amos Hochstein és Brett McGurk révén kapta meg – jelentette hétfőn a Politico két izraeli és négy amerikai tisztségviselőre hivatkozva.

A döntés ellenállásba ütközött a Pentagon, a külügyminisztérium és a hírszerző közösség részéről – állították a források. A jelentések szerint aggályok merültek fel, hogy az ellenségeskedések nagyobb háborúvá eszkalálódhatnak, ami közvetlenül bevonzaná az Egyesült Államokat.

Az erőszak Izrael északi határán tavaly októberben kiéleződött, miután a zsidó állam a Hamász militáns csoport halálos támadásának megtorlásaként ostrom alá vette a palesztin Gázai övezetet. A Hezbollah támogatja a palesztinokat, és megfogadta, hogy csak akkor hagyja abba a határokon átnyúló rakétatámadásokat, ha tűzszünet jön létre Gázában. Izrael célja a Hamász teljes „felszámolása”, és többször elutasította Washington nyilvános felhívásait a tűzszünetre.

A Politico szerint Washingtonban úgy vélik, hogy Izrael konfliktusa a Hamásszal és a Hezbollahhal valamilyen módon „szétválasztható”. A libanoni ellenségeskedés segítene megfékezni Irán regionális befolyását, amely mindkét militáns mozgalmat támogatja – remélik állítólag az amerikai tisztviselők. Feltételezések szerint azonban nem hajlandóak nyilvánosan támogatni az izraeli hadjáratot, mivel a stratégia visszafelé sülhet el, vagyis Washington továbbra is óvatosságra és deeszkalációra szólít fel a nyilvánosság előtt.

„Mindkét dolog igaz lehet – az USA akarhatja a diplomáciát és támogathatja Izrael nagyobb céljait a Hezbollah ellen” – idézett a Politico egy magas rangú amerikai tisztviselőt. „Egyértelműen van egy vonal, amelyen a kormányzat halad, csak az nem világos, hogy mi ez a vonal.”

A források azt állították, hogy Izrael az USA kérésére egy „korlátozott” libanoni betörés mellett döntött, szemben egy nagyobb szárazföldi offenzívával.

Elolvasom a cikket