Az ukrán hadsereg lőszereinek fele ukrán gyártású

MH/ MTI
2024. október 1. kedd. 19:12

Kiemelte, hogy Ukrajnában a hazai fegyverek gyártása 2023-ban megháromszorozódott. Hozzátette, hogy emellett folytatódik az ukrajnai rakétaprogram végrehajtása, valamint jelentős volumenű tüzérségi rendszerek és páncélozott járművek gyártását is megkezdik az országban.

„Közös fegyvergyártásokba fogunk a partnerországokkal, és tőlük kapott forrásokból vásárolunk ukrán gyártású fegyvereket hadseregünknek. A fronthoz időben eljuttatott minden lövedék, minden drón, minden tüzérségi fegyver növeli katonáink erejét, és megóvja az életüket” – szögezte le Smihal.

A miniszterelnök a kabinet ülésén bejelentette, hogy az év végéig Ukrajna 1,5 millió drónt fog gyártani. Szavai szerint Ukrajna napi szinten együttműködik partnereivel a fegyverellátás növelésén és saját védelmi iparának fejlesztésén.

Az ukrán Tömegtájékoztatási Intézet (IMI) kedden a honlapján közzétette, hogy 2014 óta, az Oroszország indította háború következtében 96 ukrán sajtó- és médiamunkás halt meg, közülük 69-en az ukrán fegyveres erők soraiban harcoltak. Az intézet közlése szerint 2022. február 24. óta 89 médiaalkalmazott halt meg az orosz erők támadásában Ukrajnában: 11-en szakmai feladataik végzése közben, 78-an harci cselekmények résztvevőiként, orosz ágyúzások következtében vagy fogságban kínzástól haltak meg.

Az IMI megjegyezte, hogy statisztikájában nem rögzíti az „orosz propagandamédia” képviselőinek halálát Ukrajna orosz megszállás alá került területein, mivel – az intézet értékelése szerint – ők nem újságírói tevékenységet folytatnak, hanem információs támogatást nyújtanak a katonai műveletekhez.

Elolvasom a cikket