A lazacfélék családjába tartozó kis óceáni hal, amelyet táplálkozási tulajdonságai és kellemes íze miatt becsülnek – írja a Sports.kz.
Kapelán: jellemzők és tápérték
A 100 g nyers kapelán körülbelül 110 kcal-t tartalmaz. A főtt hal kalóriatartalma körülbelül ugyanannyi marad, de ha olajat vagy szószt adunk hozzá, akkor jelentősen megnő, amit azoknak, akik figyelnek a súlyukra, figyelembe kell venniük.
Hasznos tulajdonságai
Gazdag értékes anyagokban, amelyek hasznosak a szervezet számára:
– magas a könnyen emészthető fehérjék és esszenciális aminosavak (pl. treonin, metionin, lizin) tartalma;
– ásványi anyagok széles skálája található benne, mint például nátrium, cink, szelén, króm, jód, kalcium, vas, kálium;
– B-vitaminok, valamint E-, A- és D-vitamin forrás;
– nagy mennyiségű zsírsav, különösen Omega-3 található meg benne, amely segít erősíteni a szív- és érrendszert, valamint javítja a bőr és a haj állapotát.
Ennek az összetételnek köszönhetően a kapelán kiemelkedik a többi állati termék közül, mivel kiváló tápanyagforrás az egészség és a fittség megőrzéséhez.