Melyik egészségesebb – az alma vagy a körte?

Az alma és a körte két népszerű gyümölcs, amelyek kiváló vitamin-, ásványi anyag- és rostforrások, és amelyeknek sajátos tulajdonságaik vannak – írja a Sports.kz.

Az alma alacsony kalóriatartalmú, hiszen egy közepes gyümölcs körülbelül 95 kalóriát tartalmaz.

Magas a rosttartalma, mivel egy közepes méretű gyümölcs körülbelül 4 g rostot tartalmaz, ami segíti az emésztést, és szabályozza a vércukorszintet.

Jó forrása az immunrendszert támogató C-vitaminnak, valamint a K-vitaminnak és a káliumnak.

Kvercetint tartalmaz, amely segíthet csökkenteni a gyulladást, és támogathatja a szív egészségét. A magas polifenol-tartalom hatásos az elhízás ellen, és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Anastasia Shalyapina beszélt az alma jótékony hatásáról:

A tanulmányok azt mutatják, hogy az alma rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a testtömegindexet. A túlsúly szív- és érrendszeri betegségeket, cukorbetegséget idéz elő, növeli az izom- és csontrendszer terhelését. Napi 100-150 g alma fogyasztása segít csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás kockázatát. Az alma pektint tartalmaz, egy olyan rosttípust, amely prebiotikumként hat a bélmikrobiomban. A pektin elősegíti a jótékony baktériumok szaporodását, és javítja a bélben élő két fő baktériumtípus, a Bacteroidetes és Firmicutes arányát. Ez csökkenti az olyan krónikus betegségek „találkozásának” kockázatát, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a rák.

A körte kalóriatartalma is alacsony, mivel egy közepes gyümölcs körülbelül 102 kalóriát tartalmaz.

Magasabb a rosttartalma, körülbelül 5-6 g van egy gyümölcsben, ami különösen jót tesz az emésztésnek.

Gazdag C- és K-vitaminban, és olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a réz és a kálium. A réz támogatja az immunrendszert és az anyagcserét, míg a kálium hozzájárul a normális szívműködéshez és az izomösszehúzódáshoz.

Kiváló forrása a polifenoloknak, amelyek védelmet nyújtanak az oxidatív károsodás ellen. Ezekből egyébként hatszor több van a héjában, mint a gyümölcshúsban. Az antociánok, amelyek egyes körték rubinvörös színét adják, javíthatják a szív egészségét, és védelmet nyújthatnak a rák ellen.

Számos hasznos növényi vegyület forrása, például a lutein és a zeaxantin, amelyek elengedhetetlenek a látásélesség megőrzéséhez, különösen az életkor előrehaladtával. A körte héja továbbá kvercetint is tartalmaz – amely segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát azáltal, hogy csökkenti a gyulladást, és mérsékli a kockázati tényezőket, például a magas vérnyomást és a koleszterinszintet.

Anastasia Shalyapina ajánlásokat adott az alma és a körte kiválasztására és tárolására:

Figyeljünk a gyümölcsök színére és állagára. Az almának szilárdnak és foltmentesnek kell lennie, a körtének pedig kissé puha tapintásúnak, de nem túlérettnek. Tárolja az almát a hűtőben, hogy tovább maradjon friss. A körtét viszont szobahőmérsékleten érdemes hagyni, amíg meg nem érik. Ezt követően a hűtőszekrénybe kerülhetnek.

Az alma és a körte egészséges gyümölcsök, amelyek gazdagíthatják az étrendet – mondta végezetül a szakértő:

Az alma inkább a súlykontroll szempontjából lehet előnyös, mivel magas a C-vitamin- és rosttartalma, valamint polifenoltartalma révén csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Míg a körte több rostot, rezet és káliumot, valamint az oxidatív stressz ellen védő antioxidánsokat tartalmaz. Végső soron az alma és a körte közötti választás az Ön személyes preferenciáitól függ. A maximális előnyök kihasználása érdekében próbálja meg mindkét gyümölcsöt beiktatni az étrendjébe, miközben élvezheti ízüket és táplálkozási előnyeiket.

Elolvasom a cikket