További házkutatásokat tartottak a solingeni késeléssel összefüggésben

MH/ MTI
2024. október 1. kedd. 23:01

A hatóságok igyekeznek kikérdezni mindazokat, akik ismerhették a 26 éves szíriai gyanúsítottat, akit a német személyiségi jogi törvényekkel összhangban Ísza al-H. néven említenek.

Közölték azt is, hogy az ügyben egyelőre nem voltak további őrizetbe vételek.

A férfi augusztus 23-án, a Solingen városi rangra emelkedésének 650. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepen, a város főterén gyilkolt meg késsel három embert, és megsebesített másik nyolcat.

A merénylet elkövetőjeként jelentkezett ugyan az Iszlám Állam terrorhálózat, de a rendőrség még vizsgálja Ísza al-H. kapcsolatát a szervezettel.

A férfi egy elutasított menedékkérő, akinek sikerült kijátszania kiutasítását Bulgáriába, ahol először lépett az Európai Unió területére. A kudarcot vallott kiutasítás miatt újból fellángolt a vita Németországban a bevándorlási politikával kapcsolatban. Olaf Scholz kancellár a történtek nyomán ígéretet tett arra, hogy a kormány hangsúlyosabban fel fog lépni az illegális bevándorlás ellen, és elő fogja segíteni az elutasított menedékkérők kitoloncolását.

A német belügyminisztérium kedden jelentette be, hogy megkezdte munkáját az iszlamizmus elleni küzdelemmel foglalkozó kilencfős munkacsoport. A testület létrehozása része volt annak az intézkedéscsomagnak, amelyet a német kormány éppen a solingeni merénylet nyomán fogadott el.

Elolvasom a cikket