A republikánus és a demokrata alelnök-jelölt vitázott a kamerák előtt

MH/ MTI
2024. október 2. szerda. 9:17

Elsőként a közel-keleti helyzet éleződésére, az Irán által kedden végrehajtott Izrael elleni rakétatámadásra reagáltak a jelöltek.

J. D. Vance a Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt által képviselt elrettentésre épülő politikát ajánlotta, és a nemzetközi fesztültségeket részben a hivatalban lévő demokrata Biden-Harris-adminisztráció három és fél éve folytatott külpolitikai gyengeségével magyarázta.

Tim Walz ezzel szemben Donald Trump politikáját nevezte veszélyesnek, ami szerinte a jelenlegi „veszélyes időkben” kockázatot hordoz, és ezzel állította szembe Kamala Harris demokrata alelnök és elnökjelölt kiszámíthatóságát.

Az illegális bevándorlással kapcsolatban Tim Walz azt állította, hogy Donald Trump akadályozta meg idén a határőrizet szigorítását segítő kétpárti törvényt.

Republikánus ellenfele, J. D. Vance ezzel szemben azt hangoztatta, hogy a Biden-Harris-adminisztráció hivatalba lépésekor megszüntette elődje, Donald Trump rendeleteit a határ védelmében, ami kiváltotta az illegális határátlépések ugrásszerű növekedését. Hozzátette, hogy egy Trump-adminisztráció esetén az illegális bevándorlók kitoloncolását a bűnözőkkel kezdenék meg.

A vita további témái között szerepelt az infláció, az otthonteremtés, a lőfegyverbirtoklás szabályozása, a klímaváltozás és az amerikai demokrácia állapota, valamint a szólásszabadság gyakorlásának lehetősége.

A terhesség-megszakításról Tim Walz, aki Minnesota állam kormányzójaként 2023-ban írta alá az Egyesült Államok legmegengedőbb, és szinte teljes szabadságot engedő abortusztörvényét, azt mondta, hogy a terhesség-megszakítás alapvető emberi jog, amit a nők saját döntésére kell bízni mint egészségükre vonatkozó kérdést.

J. D. Vance azt hangsúlyozta, hogy el kell nyerni az emberek bizalmát, ennek részeként pedig Donald Trumppal közös politikájának elemeként említette, hogy a családpolitikát erősítenék a gyermekvállalást ösztönző lépésekkel és családtámogatással.

Elolvasom a cikket