Az új NATO-főtitkár is támogatja, hogy Ukrajna nyugati fegyverrel csapást mérjen mélyen Oroszországon belül

Rutte a megjegyzéseket kedden egy sajtótájékoztatón tette, amikor leváltotta Jens Stoltenberget. Az új NATO-vezér támogatta, hogy Ukrajna azt tegye, amit jónak lát, és azt állította, hogy az országnak ehhez joga van.

„Ismerjük a nemzetközi jogot, és a nemzetközi jog szerint ez a jog nem ér véget a határon. Ez tehát azt jelenti, hogy Ukrajna önvédelemhez való jogának támogatása azt jelenti, hogy az agresszor területén lévő legitim célpontokra is csapást mérhetnek” – mondta Rutte.

Az új NATO-vezér ugyanakkor a felelősséget a szövetségről az egyes tagokra hárította, kijelentve, hogy végső soron rajtuk múlik, hogy az általuk szállított fegyverrendszerekkel kapcsolatban milyen szabályokat szabnak Kijevnek.

Végső soron az egyes szövetségeseken múlik, hogy meghatározzák, hogyan támogatják Ukrajnát. Ez nem rajtam múlik. Ez az egyes szövetségesekre tartozik az Ukrajnával való kapcsolatukban.

Rutte megjegyzései a Nyugaton folyó vita közepette hangzottak el arról, hogy Kijevnek engedélyezni kell-e, hogy mélyen beverekedjen a nemzetközileg elismert orosz területre a támogatóitól kapott fegyverekkel. Eddig nem született konszenzus a kérdésben.

A nyilatkozat negatív reakciót váltott ki Oroszországból. A jobboldali nacionalista Oroszországi Liberális Demokrata Párt (LDPR) vezetője, Leonyid Szluckij szerint a megjegyzések egyértelműen jelezték, hogy a NATO vezetésében bekövetkező változás nem vonja maga után a NATO agresszív álláspontjának megváltozását.

„Az új főtitkárt pragmatikusnak, kompromisszumra képesnek írták le. De kevés múlik a személyes tulajdonságain. Az első nyilatkozatok pedig nem hagynak kétséget afelől, hogy az általános eszkaláció és az »aranymilliárd« országok dominanciájának érvényesítése felé tartó irány folytatódik” – írta Szluckij egy Telegram-posztban.

Moszkva jelenleg nukleáris doktrínájának módosításán dolgozik, a változtatásokkal az országot az utóbbi időben érő kihívásokra kívánnak reagálni. A javasolt nukleáris kötelezettségvállalási szabályok szerint Oroszországnak engedélyeznék, hogy egy olyan nem nukleáris hatalom által indított nagyszabású hagyományos támadás esetén, amely mögött nukleáris hatalmak állnak, bevethesse elrettentő erejét.

Elolvasom a cikket