Gasztroenterológus figyelmeztet a túró veszélyeire

„Korlátozni kell a terméket, ha túl érzékenyek a laktózra, és kellemetlen érzéseket tapasztalnak a túrótól. Ha pedig allergiás a tejfehérjékre, akkor teljesen le kell mondania a túróról. Különös figyelmet kell fordítani a túró glikémiás indexére. Igaz, ez a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára releváns. De az egészséges embereknek nem kell félniük ettől az indextől” – mondta Szuhorukova.

Szerinte a vesebetegek számára a túró mennyisége korlátozott. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen betegek számára általános ajánlások vannak a fehérje korlátozására az étrendben.

A túlzott túrófogyasztás egyszerre több kellemetlen következményt is kiválthat, többek között túlsúlyt és elhízást. A termék étrendi tulajdonságai ellenére a túlzott fehérje miatt a szervezet éppen ellenkezőleg, zsírt szintetizál. Emellett a túró túlzott fogyasztása a szervezetben a vitaminanyagcsere megsértését, idegi túlpörgést és a húgysav felhalmozódását idézi elő, és sói lerakódnak a porcokban, ízületekben és más szövetekben.

„Még a legegészségesebb ételeket is mértékkel kell fogyasztani, az egészséges étrendnek változatosnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie. Teljesen kizárni a túrót az étrendből nem érdemes, mert sok A- és D-vitamint tartalmaz, amelyek a növényi zsírokban nem találhatók meg. Emellett a zsíros túró triptofánt is tartalmaz – ez az aminosav segít karcsúnak maradni és jobban aludni” – foglalta össze Szuhorukova.

Elolvasom a cikket