A francia Alpokban rendezik a 2030-as téli olimpiát

MH/MTI
2024. október 2. szerda. 19:12

A nyári, párizsi olimpiát megelőző 142. ülésén döntött úgy július 24-én a NOB tagsága, hogy a feltételek teljesülése esetén a francia Alpokban rendezik a 2030-as téli olimpiát.

Az ötkarikás testület már korábban kiválasztotta ezt a pályázatot, de végleges döntés még nem születhetett a nyáron, mert a francia választások után sokáig nem alakult meg az új kormány, így nem volt, aki garanciát vállalhatott volna.

A NOB akkori közlése szerint október elsejéig kellett a francia miniszterelnöknek aláírnia a szükséges dokumentumokat, melyeket a parlamentnek 2025 március elsejéig kell ratifikálnia. Amint ez megvalósul – jelezte a nyáron a NOB –, megkötik a rendezési jogról szóló szerződést.

Michel Barnier miniszterelnök most megadta a garanciát, amellyel vállalta, hogy a kormány finanszírozza majd az esetleges deficitet. Erről levélben tájékoztatta Thomas Bachot, a NOB elnökét, a két érintett régió képviselője, Renaud Muselier, Provence-Alpes-Côte d’Azur elnöke és Laurent Wauquiez, Auvergne-Rhône-Alpes korábbi elnöke pedig az X felületen tette közzé.

A Francia Alpokban eddig háromszor rendeztek téli játékokat: Chamonix 1924-ben – ez volt az első téli olimpia –, Grenoble 1968-ban, Albertville pedig 1992-ben volt házigazda.

Elolvasom a cikket