Meg kell erősítenünk a család és a gyermekvállalás értékét

A miniszter kiemelte: a nemzeti kormány elkötelezett amellett, hogy megvédje Magyarországot, támogassa a gyermekes családokat, a demográfiai problémák megoldásának pedig nem a migránsok betelepítését tartják. Ennek érdekében tovább bővítik a családtámogatásokat, tervezik a családi adókedvezmény megduplázását, egyszerűbbé válik a csok plusz, a falusi csok és a Babaváró támogatás igénybevétele a speciálisan adózóknak és az őstermelőknek. Reményeik szerint a digitalizációval a családtámogatások is könnyebben hozzáférhetővé válnak.

Hankó Balázs emlékeztetett: dolgoznak a munkáshitel elindításán is, ami több millió forint kamatmentes kölcsönt nyújt annak érdekében, hogy itthon dolgozzanak a fiatalok. Ha gyermeket is vállalnak, akkor ez további kedvezményekkel jár.

Az árvízi védekezésről elmondta: több mint ezerháromszáz egyetemista és több mint ezer szakképzésben részt vevő diák volt a gátakon Győrtől Bajáig. Hozzátette: mindezt több módon igyekeztek ösztönözni, a szakképzésben például ez beleszámított az ötvenórás közösségi munkába.

Felhívta a figyelmet az önkéntesség fontosságára is. Azt mondta, szeretnék, hogy az önkéntes kreditnek egyre nagyobb ereje legyen a magyar egyetemi világban, a szakképző intézmények esetében pedig bejelentették a szakképzők jószolgálati programját.

Európában identitásválság és versenyképességi válság uralkodik – mutatott rá Hankó Balázs, hozzátéve: identitásválság azért van, mert alapvető, a normalitást érintő dolgokat kérdőjeleznek meg.

A versenyképességet illetően elmondta: 1995-ben Európa az Egyesült Államok hatékonysági rátájának 95 százalékát hozta, ami most 80 százalék. A kockázati tőkének öt százaléka van Európában, 52 az Egyesült Államokban, 40 százaléka Kínában. Az elmúlt évtizedben nyolc százalékkal esett vissza az európai tudományos teljesítmény, az ötven legfejlettebb techcégből csak négy működik Európában.

Az Európai Unió soros elnökeként Magyarország stratégiai partnerséget és versenyképességi fordulatot kínál Európának – hangsúlyozta a miniszter.

A magyar felsőoktatási modellről elmondta: az egyetemek legyenek térségük, ágazatuk katalizátorai, ezért kapcsolták össze az egyetemeket, a szakképző centrumokat és a vállalati szereplőket.

„Meggyőződésünk, hogy az egyetemek és a kutatásaik nem önmagukért valók, hanem a magyar gazdaság, a magyar társadalom érdekét kell hogy szolgálják” – hangsúlyozta, hozzátéve: ez a magyar egyetemi modell, amit az egyetemek szenátusa kért és támogatott, nem pedig egy kormányzati koncepció felülről történő végigerőszakolása volt.

Az innovációs rendszerek megújulásáról kifejtette: az elmúlt tíz évben megdupláztuk a vállalatoknál lévő kutató-fejlesztők számát, a világ 35. innovációs teljesítményét hozzuk, Európában a huszonegyedikek vagyunk, gyártási csúcstechnológiában az ötödik helyen állunk. Az elmúlt tíz évben megdupláztuk a kutatás-fejlesztési innovációs forrásokat is, tavaly 1042 milliárd forintot költöttünk erre.

Kiemelte: európai innovátorok lettünk, a magyar innováció halad előre. A kutatási kiválósági programot Krausz Ferenc Nobel-díjas professzorral újítják meg, a keretösszeget 13 milliárdról 19 milliárd forintra emelték.

Elindítottak egy másik programot is azzal a céllal, hogy térjenek haza a kiváló magyar kutatók, akár hozzanak kiváló külföldi kutatókat, jöjjenek létre kiválósági központok Magyarországon. Az első szerződéseket mostanában kötik meg.

A magyar szakközépiskolásokról elmondta: rendszeresen jól teljesítenek a különböző nemzetközi versenyeken. A nyolcadik osztály után tízből hatan választják a szakképzést, a legkedveltebb továbbtanulási formát az ötéves technikumok jelentik.

Szeretnék, ha tízből heten, majd nyolcan mennének ebbe az irányba, ezért vezették be azt az rendszert, ami nyolctól ötvenkilencezer forintig terjedő ösztöndíjat ad, és akár 168 ezer forintig terjedő munkabér is lehetséges a duális képzésben.

A kultúra területére vonatkoztatva a miniszter kiemelte: 2025. január 1-jétől a Déryné program minden eleme, így a Vitéz László Program, a Lázár Ervin Program, a középiskolásoknak szóló kulturális programok is Kárpát-medencei dimenziót kapnak.

Elolvasom a cikket