Felfüggesztik a büntetőeljárást azoknál, akik katonának állnak

MH/MTI
2024. október 2. szerda. 20:00
Frissítve: 2024. október 2. 20:07

Az erről szóló törvénymódosítások Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírásával szerdán jelentek meg a jogszabályok hivatalos közzétételére szolgáló honlapon. Korábban hasonló eljárásra csak az elítéltek voltak jogosultak.

A büntetőeljárás felfüggesztése mellett a megelőző intézkedéseket is megszüntetik.

Az orosz parlament alsóháza szeptember 24-én, a felsőház pedig egy nappal később fogadta el a vonatkozó módosításokat. Ezek egyik szerzője, Andrej Kartapolov, az Állami Duma (alsó kamara) védelmi bizottságának elnöke, kifejtette, hogy a „különleges hadműveleti övezetben” katonai szerződés keretében végzett feladatok teljesítésével a társadalmilag veszélyes cselekményt elkövető személy vezekelhet bűnéért.

Putyin elnök tavaly júniusban engedélyezte, hogy a büntetett előéletű állampolgárokat is besorozzák hadiállapot vagy mozgósítás idején. Ez nem vonatkozik azokra, akik különösen súlyos bűncselekményt követtek el, mint például a terrorizmus, a hazaárulás vagy a kémkedés.

A jogszabály megengedte az olyan személyek szerződtetését a hadseregbe, akik letöltötték büntetésüket vagy azt törölték, valamint az enyhe vagy közepes súlyosságú bűncselekmények elkövetőit, ha esetükben az előzetes nyomozást felfüggesztették.

2022 végétől mozgósítás keretében katonai szolgálatra behívhatók azok az orosz állampolgárok, akik nem töltötték le a rájuk bizonyos súlyos bűncselekményekért kiszabott büntetést, vagy nem kaptak az alól mentesítést. A hazaárulás, kémkedés, fegyveres lázadás és egyéb hasonló paragrafusok alapján elítéltek ebben az esetben sem esnek a szabályozás hatálya alá.

Elolvasom a cikket