Ben Kelly, a legnagyobb brit egészségügyi jótékonysági szervezet, a Nuffield Health orvosprofesszora és szakembere a céklát nevezte a legjobb zöldségnek a vér koleszterinszintjének csökkentésére.
A cékla nitrátokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az erekre, kitágítják azokat és megakadályozzák a plakkok kialakulását. Ezért a cékla fogyasztása segít mind a magas vérnyomás, mind a magas koleszterinszint csökkentésében.
A rukkola, a spenót és a zeller fogyasztása szintén előnyös. Az ételekből azonban elég nehéz elegendő nitrátot bevinni, ezért a koncentrált gyümölcslevek jó megoldást jelenthetnek a cél eléréséhez.
Más egészséges szokásokkal – a mozgással és az egészségtelen ételek kerülésével – kombinálva ezek a zöldségek segíthetnek javítani az érrendszer egészségét.
Emellett számos szakértő az uborkát „koleszterinellenes” gyógymódként említi.