Korrupció miatt első ízben börtönre ítéltek egy volt minisztert Szingapúrban

MH/ MTI
2024. október 3. csütörtök. 7:31

Egyéves börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Szingapúrban a korábbi kereskedelemi és közlekedési minisztert korrupciós vádak miatt. A városállamban, amely nemzetközileg elismert erőfeszítéseket tesz a kormányzás tisztaságáért, ez az első alkalom, hogy volt kormánytag kerül börtönbe ilyen bűnökért.

S. Iswaran 13 évig volt miniszter, több tárcát is vezetett, így a kereskedelmit, a távközlési és a közlekedésit. A perben 300 ezer dollár értékű ajándék elfogadásában, valamint az igazságszolgáltatás munkájának akadályozásában találták bűnösnek. Az eljárásban ő maga is bűnösnek vallotta magát több vádpontban.

A bíróság az ügyészség által kértnél súlyosabb büntetést szabott ki a volt miniszterre, és az elnöklő Vincent Hoog bíró ezt azzal indokolta, hogy Iswaran tettei súlyos hatással vannak a kormányzatba vetett bizalomra is.

Szingapúr kiemelt erőfeszítéseket tesz a korrupció elleni harcban, és nemzetközi felmérések szerint a világ öt legkevésbé korrupt országa közé tartozik.

Közel 40 évvel ezelőtt már folyt eljárás korrupció címén egy miniszter ellen az országban, de a gyanúsított meghalt, mielőtt a tárgyalás megkezdődött volna.

Elolvasom a cikket