NGM: Folyamatban van az új járműveket értékesítő autókereskedők rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálata

MH/ MTI
2024. október 3. csütörtök. 10:26

Kifejtette, számtalan fogyasztói panaszból, hivatali eljárásokból értesültek arról, hogy az autókereskedők olyan tisztességtelen szerződési feltételeket alkalmaznak, amelyek a fogyasztók hátrányára jelentős mértékben eltérnek a vállalkozás javára.

Hozzátette, ezzel hátrányt okoznak a családoknak, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium rendkívüli témavizsgálatot rendelt el az autókereskedők általános szerződési feltételeinek területén.

Előfordult, hogy a kereskedő kizárja saját felelősségét arra az esetre, amikor késedelembe esik, vagy egyáltalán nem teljesít, miközben a fogyasztónak késedelmes fizetés esetén jelentős kamatfizetési kötelezettsége van. Olyan eset is van, amikor a vállalkozás tág teljesítési határidőt, például 50 hetet ad magának, ez idő alatt a fogyasztó nem állhat el a szerződéstől. Van olyan szerződési feltétel is, amelyben nem egyértelmű, hogy a kereskedő mikor emelheti egyoldalúan a gépjármű árát – említette példának Eitmann Norbert Róbert.

Az adásban rámutatott arra, hogy az általános fogyasztói szerződési feltételek megsértésének enyhébb következménye lehet a felszólítás a módosításra. Keményebb következmény a jogi út, amikor bírósági eljárás indulhat a tisztességtelen szerződési feltételek ügyében.

A vezető-kormányfőtanácsos az M1 aktuális csatornán elmondta, most elsősorban az újautó-értékesítőket vizsgálják, de ha használt gépjárművek vásárlásánál is felmerülnek aggályok tisztességtelen szerződési feltételekről, akkor azokban az esetekben is eljárnak a fogyasztóvédők.

Eitmann Norbert Róbert hangsúlyozta, a fogyasztóvédelmi vizsgálattal nemcsak a magyar családokat, hanem a jogkövető vállalkozásokat is védik.

Elolvasom a cikket