Élelmiszerek, amiben a legtöbb C-vitamin van

Kulcsfontosságú szerepet játszik az immunitás fokozásában és az egészséges bőr fenntartásában, így elengedhetetlen az általános jóléthez. Amikor a C-vitaminról beszélünk, sokaknak azonnal a narancs és a citrom jut eszébe, mint fő forrás, de rengeteg lehetőség van. De tudta, hogy az édes sárga paprika, a kivi, sőt még a brokkoli is gazdag ebben az erős vitaminban? Ezek az élelmiszerek nemcsak az immunrendszered működését javítják, hanem a kollagéntermelésben is segítenek a ragyogó bőrért. Nem kell tehát csak a citrusfélékre szorítkozni, amikor a C-vitaminban gazdag élelmiszerekre gondolunk – írja a Sports.kz.

„Erőteljes antioxidánsként a C-vitamin segít semlegesíteni a szabad gyököket – azokat a molekulákat, amelyek károsíthatják a sejteket és hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásához. Ha növényi alapú étrendet követ, a C-vitamin segít több vasat felszívni, ami csökkentheti a vérszegénység vagy vashiány kockázatát” – magyarázza dr. Archana Batra táplálkozási szakértő. A C-vitamin fogyasztása tehát nemcsak egészségesen tart, hanem segít abban is, hogy kívül-belül a lehető legjobban érezze magát.

Íme a 10 legjobb C-vitaminban gazdag élelmiszer, amelyeknek a napi étrended részét kell képezniük.

Édes sárga paprika

Az édes sárga paprika olyan C-vitamin-forrás, amely több mint háromszorosa az ajánlott napi adagnak. Egy nagy sárga paprika 342 mg C-vitamint tartalmaz, ami a napi érték (DV) 380 százalékát teszi ki. A C-vitamin mellett a sárga paprika alacsony kalóriatartalmú és magas antioxidáns-tartalmú, ami hozzájárul az általános egészségi állapot fenntartásához.

Fekete ribizli

A fekete ribizli szintén gazdag C-vitaminban. Már fél csésze (56 g) 102 mg C-vitamint, azaz a napi érték 113 százalékát biztosítja. Magas C-vitamin-tartalma mellett a feketeribizli tele van antociánokkal, erős antioxidánsokkal, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a gyulladást és elősegítik a szív egészségét. Próbálja ki a feketeribizlit lekvárokban, desszertekben vagy turmixokban, hogy hozzájusson a napi C-vitaminadagjához.

Chilipaprika

A fűszeres ételek kedvelői örömmel fogják tudni, hogy a chilipaprika kiváló C-vitamin-forrás. Egy zöld chilipaprika 109 mg C-vitamint tartalmaz, míg egy piros chilipaprika 65 mg-ot. A chilipaprika hozzáadása az ételekhez nemcsak fűszerezi azokat, hanem növeli a C-vitamin-bevitelt is, és erősíti az immunrendszert.

Eper

Az eper egy édes és tápláló bogyós gyümölcs, amely gazdag C-vitaminban. Egy csésze szeletelt eper (166 g) 97 mg C-vitamint tartalmaz, ami a napi érték 108 százaléka. Az eper nem csak ízletes nassolnivaló, de antioxidánsokban is gazdag, amelyek támogatják a szív egészségét és csökkentik a gyulladást. Adja őket a reggeli zabkásához, joghurtjához vagy turmixához, hogy frissítő, C-vitaminban gazdag élvezetet kapjon.

Káposzta

„A káposzta az egyik legtápanyagdúsabb zöldség, és fantasztikus C-vitamin-forrás” – mondja Dr. Batra. Egy 100 grammos adag nyers káposzta 93 mg C-vitamint tartalmaz, ami a napi érték 103 százaléka. A káposzta emellett magas K-vitamin- és egyéb antioxidáns-tartalommal is büszkélkedhet, amelyek védelmet nyújtanak a betegségek ellen. A kelkáposztát salátákhoz vagy turmixokhoz adva építse be az étrendjébe.

Papaya

A papaya egy trópusi gyümölcs, amely ízben és tápanyagokban egyaránt gazdag. Egy csésze (145 g) papaya 88 mg C-vitamint, azaz a napi érték 98 százalékát tartalmazza. Ez a gyümölcs jó forrása az A-vitaminnak is, ami jót tesz a látásnak. Élvezze a papayát önmagában, gyümölcssalátákban vagy turmixokban a frissítő C-vitamin-löketért.

Kelbimbó

Lehet, hogy a kelbimbó nem mindenki kedvenc zöldsége, de nagyszerű C-vitamin-forrás. Egy csésze kelbimbó 74 mg C-vitamint, azaz a napi érték 79 százalékát tartalmazza. Ezek a kis keresztesvirágú zöldségek emellett rostokban, antioxidánsokban és más, az emésztés egészségét elősegítő vitaminokban is gazdagok. Süsse meg őket olívaolajjal és fokhagymával, és ízletes köretet készíthet belőlük.

Dinnye

A dinnye egy frissítő gyümölcs, amely nemcsak hidratál, hanem magas C-vitamin-tartalmú is. Egy csésze dinnye 57 mg C-vitamint, vagyis a napi érték 63 százalékát tartalmazza. A dinnye nagyszerű kiegészítője a gyümölcssalátáknak vagy turmixoknak, amelyek hidratáltan tarthatnak, különösen a melegebb hónapokban.

Kivi

A kivi egy kicsi, de rendkívül hasznos gyümölcs, ha C-vitamin-tartalomról van szó. Egy közepes méretű kivi 56 mg C-vitamint tartalmaz, ami a napi érték 62 százaléka. „Ez a fanyar zöld gyümölcs rostokban és más alapvető vitaminokban is gazdag, így tápláló nassolnivaló vagy saláták és turmixok kiegészítője” – mondja a szakértő.

Brokkoli

A brokkoli egy tápanyagokban gazdag zöldség, amely magas C-vitamin- és számos más alapvető vitamin-tartalommal rendelkezik. Fél csésze főtt brokkoli 51 mg C-vitamint tartalmaz, ami a napi érték 57 százaléka. A C-vitamin mellett a brokkoli rostokban és antioxidánsokban is gazdag, amelyek támogatják az általános egészséget. Próbálja meg a brokkolit kevergetve, levesekhez adni, vagy párolva köretként fogyasztani.

Elolvasom a cikket