Ez a reggeli rutin segít a rák megelőzésében

A száj- és orrüreg, a garat, a gége, a nyálmirigyek és a pajzsmirigy rákos megbetegedései az USA-ban a rákdiagnózisok közel három százalékát és a rákos halálozások több mint 1,5 százalékát teszik ki. A helyes reggeli rutin tehát életeket menthet – írja a Life.hu.

Kutatások már korábban megállapították, hogy a fogínybetegséghez kapcsolódó baktériumok növelik a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát. A fogínybetegség, más néven parodontitis akkor alakul ki, amikor a fogakon felhalmozódik a lepedék. A közelmúltig azonban a szakértők nem voltak biztosak abban, hogy milyen konkrét szájüregi baktériumok hozhatók kapcsolatba a fej-nyaki daganatok kialakulásával.

A kutatók ezúttal azonban több mint egy tucat baktériumfajt azonosítottak, amelyekről úgy vélik, hogy megdöbbentő mértékben, akár 50 százalékkal növelhetik a leggyakoribb fej-nyaki laphámrák kockázatát. A tanulmány vezető szerzője, Soyoung Kwak, a New York-i Egyetem (NYU) népegészségügyi posztdoktori munkatársa elmondta: „Eredményeink új betekintést nyújtanak a szájüregi mikrobiom és a fej-nyaki rákok közötti kapcsolatba”.

Kwak és csapata nagyjából 160 ezer amerikai étrendjét, életmódját és kórtörténetét elemezte. A résztvevők által adott nyálmintákat mikrobák szempontjából megvizsgálták és tartósították. A 15 év alatt a résztvevők közül 236-nál diagnosztizáltak fej- és nyaki laphámsejtes rákot. A kutatók összehasonlították a diagnosztizáltak szájüregi mikrobáit azzal a 458 résztvevővel, akik rákmentesek maradtak.

A csoport megállapította, hogy a szájban megtalálható több száz baktérium közül 13 faj növelte a rák kockázatát.

Ez a csoport 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapcsolódott a fej- és nyaki laphámsejtes karcinóma kialakulásához. Öt másik, ínybetegségben gyakran előforduló fajjal kombinálva az általános kockázat 50 százalékkal nőtt. A kutatók kiemelték, hogy eredményeik inkább korrelációt, mintsem közvetlen kapcsolatot állapítanak meg a baktériumok és a rák között.

„Most, hogy azonosítottuk azokat a kulcsfontosságú baktériumokat, amelyek hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához, a következő tervünk az, hogy feltárjuk azokat a mechanizmusokat, amelyek ezt lehetővé teszik, és hogy milyen módon tudunk a legjobban beavatkozni” — magyarázták a tudósok.

Ami a beavatkozást illeti, a megelőző fogmosás és a fogselyem használata a legjobb védekezés a problémát okozó baktériumokkal szemben.

Richard Hayes professzor, a NYU népegészségügyi szakértője elmondta:

„Eredményeink újabb okot szolgáltatnak a jó szájhigiéniai szokások fenntartására. A fogmosás és a fogselyem használata nemcsak a parodontális betegségek megelőzésében segíthet, hanem a fej- és nyaki rák ellen is védelmet nyújthat.”

Az Amerikai Rákellenes Társaság nemrégiben kijelentette, hogy a rákos megbetegedések 40 százaléka és a 30 éves és idősebb amerikai felnőttek rákos halálozásának közel fele megelőzhető lenne életmódváltással.

Elolvasom a cikket