Energiaügyi Minisztérium: Már több mint háromezer családnak fizettek ki támogatást a Napenergia plusz programban

MH/ MTI
2024. október 3. csütörtök. 13:41

Emlékeztettek: a Napenergia plusz program a zöldenergia termelésében és tárolásában segíti a családokat. Az állam a napelemet és energiatárolót tartalmazó rendszereik beszerzési és telepítési költségeinek kétharmadát, ingatlanonként legfeljebb ötmillió forintot vállalhat át a háztartásoktól.

Hangsúlyozták, hogy a népszerű program fontos sikermutatója, hogy a kormány a nagy érdeklődésre tekintettel a nyáron 30 milliárd forinttal emelte meg a keretösszeget. Az induláskor becsült mintegy 15-16 ezerhez képest így már most több mint 20 ezer támogatási kérelmet bíráltak el kedvezően összesen 83 milliárd forint értékben. A tartósan 4,1 millió forint körül alakuló átlagos támogatási igénnyel kalkulálva a megemelt keretből több mint 25 ezer család részesülhet majd.

Megismételték: a jövő a zöldenergiáé. Magyarország élenjáró szerepre törekszik a termelésében és tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépkocsikban is. A ma már 7000 megawatt feletti beépített összteljesítményű hazai naperőműpark szinte teljes egészében 2010 óta épült ki. A meglévő napenergia kapacitások több mint háromnegyedét ebben az évtizedben állították üzembe.

Háztartási méretű naperőművekből a korábbi várakozások szerint 2030-ra 200 ezer darab működhetett volna Magyarországon. Ehhez képest jelenleg több mint 285 ezer található meg belőlük hazánkban, többnyire családi lakóingatlanok tetején. A Napenergia plusz program jóvoltából számuk belátható időn belül eléri a 300 ezret – tette hozzá az EM.

Elolvasom a cikket