Nem éri meg a köztereken italozni

Nyilvános alkoholfogyasztás miatt idén még nem állított ki jegyzőkönyvet a sepsiszentgyörgyi rendőrség, ellenben 2023-ban tizenhat esetben jártak el – négyszer írásban figyelmeztettek és tizenkét bírságot róttak ki – írja friss cikkében a Székelyhon. Mint olvasható, a tiltólistán közutak, parkok, stadionok és sportpályák, kulturális intézmények – külön kiemelten színházak –, üzletek és hasonló gazdasági egységek szerepelnek. De ezen túl minden tömegközlekedési eszköz, buszpályaudvar, vasútállomás és repülőtér is ide sorol.

Ezeken a nyilvános helyeken szeszelni csak olyan külön kijelölt területeken lehet, amelyeket az önkormányzatok jelölnek ki. Azaz kivételt képeznek turisztikai vendéglátóhelyek, az éttermek, bárok és diszkók. A szabályok megszegése akár ötszáz lejbe – több mint negyvenezer forintunkba – is kerülhet.

Ha valaki spiccesen, vagy akár részegen közlekedik az utcán, még nem büntetendő. Ám a helyzet azonnal megváltozik, ha valakinél egy megbontott szeszes italos üveg van – s ehhez nem föltétlenül kell ittasnak sem lennie. Romániában az ittas állapotot tehát nem büntetik akkor sem, ha az illető közterületen tántorog – csak arra kell ügyelnie, hogy ne legyen nála nyitott palack – teszik hozzá a lapban.

Elolvasom a cikket