Izrael Bejrút szívét támadja

Izrael, amely csaknem egy éve harcol a Hamásszal a Gázai övezetben, két hét intenzív légicsapás után Dél-Libanonba küldte csapatait egy eszkalálódó konfliktusban, amely azzal a kockázattal jár, hogy bevonja az Egyesült Államokat és Iránt – számol be a Reuters.

Csütörtökön az izraeli hadsereg közölte, hogy a három hónappal ezelőtti csapások során „likvidálta” Rawhi Mushtahát, a Hamász gázai kormányának vezetőjét, valamint Szameh al-Siraj és Sami Oudeh magas rangú biztonsági tisztviselőket.

Libanonban a dél-libanoni Bint Dzsbeil város önkormányzati épületére mért légicsapás 15 Hezbollah-tagot ölt meg – közölte Izrael.

A libanoni egészségügyi minisztérium közölte, hogy a bejrúti csapás halálos áldozatainak száma kilencre emelkedett, az Iszlám Egészségügyi Hatóság, a Hezbollahhoz kötődő polgári védelmi csoport pedig közölte, hogy hét alkalmazottja, köztük két orvos meghalt.

A Reuters szemtanúi arról számoltak be, hogy hatalmas robbanást hallottak, amely egy biztonsági forrás szerint a parlamenttől néhány száz méterre lévő Bachoura negyedben lévő épületet célozta meg, és ez volt az eddigi legközelebbi izraeli csapás Bejrút központi belvárosi negyedéhez.

Izrael közölte, hogy pontos légicsapást mért a libanoni fővárosra.

„Újabb álmatlan éjszaka Bejrútban. A várost megrázó robbanásokat számolva. Nincsenek figyelmeztető szirénák. Nem tudni, mi következik. Csak a bizonytalanságot, ami előttünk áll. A szorongás és a félelem mindenütt jelen van” – mondta csütörtökön az X-en Jeanine Hennis-Plasschaert, az ENSZ libanoni különleges koordinátora.

Elolvasom a cikket