„A nagyhatalmak lehetnek jó szomszédok”

Szerdán volt Moszkva és Peking hivatalos diplomáciai kapcsolatlétesítésnek 75. évfordulója. A dátum mindössze két nappal azután következett be, hogy a Kínai Népköztársaság megünnepelte 75. születésnapját. A Szovjetunió volt az első nemzetközileg elismert ország, amely hivatalos kapcsolatokat létesített az új kínai kormánnyal, és segített neki újjáépíteni az országot a pusztító polgárháborút követően, amelyben a kommunisták győzedelmeskedtek a nacionalista erők felett – olvasható az Orosz hirek oldalán.

Lavrov és Vang megjegyezte, hogy a két ország az elmúlt háromnegyed évszázad során leküzdötte a kínai miniszter által „bukkanóknak” nevezett akadályokat. A kezdetben szövetséges Szovjetunió és a Kínai Népköztársaság az 1950-es évek végén és az 1960-as évek elején komolyan összevesztek. A területi vitákat csak 2005-ben sikerült teljesen rendezni.

„A jószomszédság, a barátság és az együttműködés szellemében dolgozva sikerült a szomszédos nagyhatalmak számára modellértékű kapcsolatokat kiépítenünk” – mondta Lavrov az elért eredményekről.

A partnerség a kölcsönös tisztelet, a belügyekbe való be nem avatkozás, a kapcsolat ideológiai szempontoktól való mentessége és a kölcsönös támogatás elvein alapul a világ színpadán – tette hozzá.

A jelenlegi erős kapcsolatok kézzelfogható gazdasági előnyökkel járnak az orosz és a kínai lakosság számára – jelentették ki a magas rangú tisztviselők. A kereskedelmi korlátozásokon keresztül gyakorolt nyugati gazdasági nyomás komolyan megváltoztatta a kétoldalú kereskedelmet, az orosz energia és élelmiszerek kiemelkedő szerepet játszanak a kínai piacon, míg a mobiltelefonok és az autók az ellenkező irányba áramlanak. Az együttműködés a közvetlen befektetések, a közös technológiai projektek, az oktatás, a turizmus és más területeken is növekszik.

Moszkva és Peking, amelyek együttesen egy új, többpólusú világrend bajnokai, a nem nyugati országok számára is előnyösek – mondta Lavrov és Vang. Szemben állnak „a hegemóniával és a hatalmi politikával, az illegális egyoldalú szankciókkal és a »hosszú karú joghatósággal«, [és] a szuverén államok belügyeibe való beavatkozással. A két fél aktívan keresi a lehetőségeket és a fejlődést a »globális dél« országai számára” – írta a kínai miniszter.

Lavrov azt állította, hogy az Egyesült Államokkal és „szatellitáival” ellentétben Oroszország és Kína a nemzetközi feszültségek lecsillapítására törekszik.

„Mivel az európai és euroatlanti biztonsági rendszer az Egyesült Államok és más NATO-tagok fellépése miatt teljesen lejáratódott, támogatjuk a komoly közös munkát az eurázsiai biztonság új architektúrájának kialakításán, a „regionális problémák regionális megoldása” elvének megfelelően” – írta.

Az orosz és kínai diplomata cikkeit a Rosszijszkaja Gazeta és a Zsenmin Zsipao közölte.

Elolvasom a cikket