Ezek a vérrögképződés első tünetei

MH
2024. október 3. csütörtök. 15:27

A trombózis az a folyamat, amelynek során a vérerekben vérrögök, úgynevezett trombusok képződnek. Ez egy nagyon veszélyes állapot, amely súlyos egészségügyi következményekkel járhat, akár halálos kimenetelű is lehet. Ezt Anna Biryukova kardiológus mondta el a gazeta.ru-nak – számol be a sports.kz.

„A trombózis fő veszélye, hogy a trombus bármelyik pillanatban leszakadhat és elzárhatja az eret, a véráramlással együtt. Ennek következtében megszakadhat a létfontosságú szervek vérellátása, ami halálos kimenetelű is lehet. Például a trombózis előidézheti a tüdőartéria elzáródását, valamint szívinfarktust vagy strokot” – mondta az orvos.

A trombózis tünetei között a szakember a következőket nevezte meg: a lábfej, a sípcsont vagy az egész lábszár duzzanata egyszerre az egyik oldalon; fájdalom az érintett végtagban, amely gyakran a vádliizomban kezdődik; intenzív lüktető fájdalom a lábfejben, a bokában, a térd alatt vagy a comb területén; a bőr megnövekedett hőmérséklete az érintett területen, bőrpír vagy kékülés; a vénák duzzanata, megvastagodása és fájdalmas érzés érintésre.

„A trombózis diagnosztizálásához számos laboratóriumi és műszeres vizsgálatra van szükség, amelyeket az orvos ír elő. A trombózisra való hajlam megítélhető az általános vérvizsgálat és a véralvadásvizsgálat eredményeiből, valamint a homocisztein megnövekedett szintjéből és bizonyos enzimek koncentrációjának változásából” – tette hozzá az orvos.

Elmondása szerint a legtöbb esetben a mélyvénás trombózist általános módon kezelik, de flotáló trombus esetén sürgősségi sebészeti beavatkozásra lehet szükség.

„A trombózis időben történő diagnosztizálása és kezelése kulcsfontosságú a szövődmények megelőzése érdekében” – hangsúlyozta a kardiológus.

Elolvasom a cikket