Ezek az ételek tönkreteszik a gyomrot

Különösen egyes feldolgozott élelmiszerek okozhatnak gyomorproblémákat, gyulladást és energiaveszteséget, ami különösen igaz a gastrooesophagealis refluxbetegségben vagy irritábilis bél szindrómában szenvedőkre, ahol még az egészséges ételek is okozhatnak kellemetlenségeket – írja a Sports.kz.

Az Eat This, Not That megosztott néhányat a legrosszabb élelmiszerek közül, amelyek fogyasztását orvosai soha nem ajánlják.

Finomított szénhidrátok

Kerülje a finomított gabonafélékben és az erősen feldolgozott élelmiszerekben, például a chipsekben, a fehér kenyérben és a szódában található egyszerű szénhidrátokat, mivel ezek hasi puffadást és gázokat okozhatnak. Ezenkívül ezek az élelmiszerek elősegítik a káros bélmikrobák szaporodását, amelyek felülkerekednek a hasznos mikrobákon, ami bélgyulladáshoz és más egészségügyi problémákhoz vezethet.

Magas nátriumtartalmú konzervek

Kerülje a magas nátriumtartalmú élelmiszereket. Egy átlagos konzervleves például több mint 700 mg, egy sonkás szendvics pedig 1117 mg nátriumot tartalmazhat. A magas sótartalom károsíthatja a gyomornyálkahártyát, növelve a gyomorfekély és a gyomorrák kockázatát.

Sovány joghurt

A laktózérzékenyek gyakran gyomorproblémákkal küzdenek a tejtermékek fogyasztása után, de még azok is tapasztalhatnak kellemetlen érzéseket egyes joghurtok magas cukortartalma miatt, akiknek nincs ilyen problémájuk. Egy csésze zsírszegény joghurt például több mint 24 gramm cukrot tartalmazhat, ami viszont puffadást, székrekedést vagy hasmenést okozhat.

Fűszeres ételek

A fűszeres ételek csökkenthetik az általános halálozási kockázatot, de egyesek jobban teszik, ha korlátozzák a fűszeres ételek fogyasztását a gyomor-bélrendszeri tünetek kockázata miatt. Emellett a fiatalabb korúak és a nők hajlamosabbak az olyan bajokra, mint a hányinger és a hasmenés. Ezért fontos, hogy hallgassunk a testünkre, és mértékkel fogyasszunk fűszeres ételeket.

Sült ételek, narancslé, kávé és alkohol

A gyomorirritáció csökkentése érdekében gyomorhurut esetén kerülje a koffeint, a savas ételeket, a sült ételeket, a tejtermékeket, a szénsavas italokat, a zsíros ételeket, a csokoládét és az alkoholt. Különösen óvatosnak kell lennie az olyan ételekkel, mint a chips és a csirkefalatkák, mivel ezek gyomorégést és savas refluxot okozhatnak. Válassza a könnyebb ételeket, hogy jobban érezze magát.

FODMAP szénhidrátok

A szénhidrátérzékenyeknél előfordulhat, hogy a FODMAP-okban – a vékonybél által rosszul emészthető cukrokban – gazdag ételek fogyasztása miatt gázok és puffadás jelentkezik. Az alacsony FODMAP-értékű diéta korlátozza bizonyos élelmiszerek fogyasztását, amelyeket fokozatosan kell visszavinni az étrendbe, hogy megállapítható legyen, melyek okoznak problémát. Ebben az esetben ajánlott dietetikussal együttműködni a kiegyensúlyozott étrend biztosítása érdekében.

Mesterséges édesítőszerek

Korlátozza a mesterséges édesítőszerek, például a szukralóz és az aszpartám fogyasztását, mivel ezek felboríthatják a bélmikrobiom egyensúlyát. Tanulmányok kimutatták, hogy már kis koncentrációban is mérgezővé tehetik a bélbaktériumokat, ami különböző egészségügyi problémákhoz vezethet. Keresse a természetes alternatívákat, hogy megőrizze emésztőrendszere egészségét.

Energiaitalok

Az energiaitalok gyakran tartalmaznak koffeint és niacint, amelyek gyomorpanaszokat és hányingert okozhatnak. Bár a niacin-mérgezés kockázata alacsony, fontos, hogy a túlzott fogyasztás elkerülése érdekében ellenőrizzük a címkén feltüntetett vitamintartalmat. Vegye figyelembe, hogy a mérgezés tünetei közé tartozhat a bőrpír, a szédülés és a fejfájás.

Cukros gabonafélék

Kerülje a cukros gabonaféléket, mivel ezek olyan gyomirtószereket tartalmazhatnak, amelyek károsítják az egészséges bélbaktériumokat. A mikroflóra egyensúlyának felborulása különböző problémákhoz vezethet, például gyomor-bélrendszeri rendellenességekhez, cukorbetegséghez, elhízáshoz, rákhoz és depresszióhoz. Válasszon bio vagy gluténmentes alternatívákat az egészséges bélrendszer fenntartása érdekében.

Elolvasom a cikket