Nem is olyan egészséges a fokhagyma?

MH
2024. október 3. csütörtök. 18:28

A fokhagyma erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert, így elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez. Olyan alapvető vitaminok és ásványi anyagok forrása, amelyek erősítik az immunrendszert. Ezenkívül a fokhagyma csökkentheti a koleszterinszintet és javíthatja a vérkeringést, ami pozitív hatással van a szív- és érrendszeri egészségre.

A népi gyógyászatban a fokhagymát hagyományosan a megfázás kezelésére és az immunrendszer erősítésére használják. Gyógyhatása emellett javítja az emésztést és küzd a gyulladásos folyamatok ellen, valamint csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Hátrányok

A fokhagyma ártalmas lehet, ha túlzásba viszik a használatát, vagy bizonyos gyomor-bélrendszeri állapotok esetén. A fokhagyma ellenjavallatai közé tartozik a gyomorfekély, a gyomorhurut és az allergiás reakciók.

A fokhagyma meglehetősen agresszív termék, fokozza a gyomornedv kiválasztását, ezért nagyon gyakran előfordul, hogy a gyomorhurutban vagy peptikus fekélybetegségben szenvedőknél megnő a savasság és a gyomorfájdalom. Következésképpen az ilyen betegségekben szenvedők jobb, ha nem fogyasztják. Emellett a fokhagyma veszélyes lehet a krónikus vagy akut hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők számára is. Amellett, hogy nagyon fájni fog a gyomruk, intenzív gázképződésük is lesz.

Sokan, akik elkezdenek fokhagymát enni, fejfájást tapasztalnak. Többnyire a halántékban jelentkező fájdalomról van szó. Ebben az esetben a fokhagyma, valamint a csípős paprika és a hagyma serkenti az epehólyag összehúzódását. Vagyis az epekiválasztás az epehólyagra irányuló fokozott nyomás miatt zavart szenved, és annak vetületi zónája a halántékban van.

Ezenkívül mítosz, hogy a fokhagyma gyógyítja a rákot. Sajnos nincs hatása a rákos sejtekre és azok kialakulására.

Ha a fokhagymás vízről beszélünk, amelyet sok „szakértő” javasol, akkor is érdemes tudni, hogy ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a citromos víz. Ez csak sima víz fokhagymával. Mindössze annyit befolyásol, hogy serkenti az epe kiáramlását. Ezért amikor azt mondják, hogy a fokhagyma jó hatással van a gyomor-bélrendszerre, a bél mikroflórájára vagy befolyásolja a kórokozó flórát – ez nem igaz, mindezt az epe befolyásolja, ami a használata során felszabadul.

Sokan korán kezdik a fokhagymát adni a gyerekeknek, és az orvos azt tanácsolja, hogy 5-7 éves kortól kezdjék el ezt, mert a fokhagyma kellemetlen érzést és erős fájdalmat okozhat a gyomorban. Tehát ne erőltessük a gyermekünkre, hogy megegye, és érdemes egy kis darabkával kezdeni az „ismerkedést” az ízével.

Fogyasztás

Napi egy gerezd fokhagyma általában elegendő. Fontos megjegyezni, hogy nem szabad éhgyomorra fogyasztani, és jobb, ha fehérje étkezéssel kombináljuk. Ajánlatos először az ételadag felét megenni, és csak utána hozzáadni a fokhagymát, hogy elkerüljük a gyomorpanaszokat.

A csípős szag és az irritáció csökkentése érdekében az apróra vágott fokhagymát 15 percig hagyni kell „lélegezni”, hogy az alicin felszabadulhasson. Ha meg akarja őrizni jótékony tulajdonságait, a fokhagymát a főzés végén adja az ételekhez, kerülve a magas hőmérsékletet. A túlsúlyos embereknek tudniuk kell, hogy a fokhagyma illata felkeltheti az étvágyat.

A fokhagyma hatása a szervezetre lehet pozitív és negatív is, az egészségi állapottól, az elfogyasztott mennyiségtől és az egyéni testalkattól függően.

Elolvasom a cikket