Cél, hogy az esélyegyenlőség a kultúra terén is megvalósuljon

MH/MTI
2024. október 3. csütörtök. 18:34

Csaba Gábor, az Európai Parlament épületében nyílt, a Magyar Nemzeti Bank kortárs gyűjteményéből válogatott kiállítás megnyitóján elmondta: az uniós elnökség lehetőséget biztosít a kultúra terén arra, hogy Magyarország fontos ügyeket tudjon felkarolni és előrevinni, ezek között kiemelten szerepel a kultúrához való közvetlenebb hozzáférés elősegítése.

A helyettes államtitkár szerint az Európai Parlament épületében nyílt kiállítás azokra a témákra összpontosít, amelyek a magyar elnökség szempontjából fontosak. Ilyen a generációk bemutatása, a mindennapi élet értékei, a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtése, de – mint fogalmazott – legfőképpen az, hogy mindenki, úgy a fogyatékossággal élők, mint bármely fiatal vagy idős, bárhol is éljenek az országban, nagyvárosban vagy kistelepülésen, hasonlóképpen tudjon hozzáférni a minőség kultúrához, a kulturális értékekhez.

A magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja, amelyet tanácsi következtetések formájában is el kíván fogadtatni, hogy mindenki hozzáférjen a minőségi kultúrához, ugyanazt a kulturális értéket tudja megtalálni és élvezni – hangsúlyozta Csaba Gábor, majd úgy fogalmazott: „célunk, hogy akadályokat bontsunk le a kultúra terén”.

„Nagyon fontos, hogy a kistelepüléseket meg tudjuk őrizni” – fogalmazott Csaba Gábor, majd hozzátette: ehhez kulcsfontosságú, hogy a kistelepülésen élő fiatalok hasonló esélyekben részesülhessenek, mint a nagyvárosok lakói.

„A magyar kulturális diplomácia egyik nagyon fontos feladata az uniós elnökség idején is az, hogy Magyarországot úgy, mint hagyományait tisztelő és egyszerre modern és innovatív országot meg tudjuk mutatni” – fogalmazott.

Az uniós parlamentben nyílt kiállítás erre, valamint arra is alkalmas, hogy párbeszédet, közös gondolkodást indítson el – mondta a helyettes államtitkár.

Ódor Bálint, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetője beszédében elmondta: a magyar uniós elnökség „nagy sebességre kapcsolt, teljes fordulatszámon működik”. Aktív jogalkotási munkába kezdett az Európai Parlamenttel, és készen áll az intézményközi tárgyalások megkezdésére.

Az Európai Unió versenyképességének javítása kiemelten szerepel a magyar elnökség napirendjén, ahogy az európai védelmi ipar megerősítése is prioritás. A magyar tanácsi elnökség figyelmet szentel a migráció kérdésének, amellyel kapcsolatban a képviseletvezető azt mondta: több szót kell ejteni az uniós maradásra jogosulatlanok visszaküldéséről, a külső határok védelméről és a migráció külső dimenziójáról – mondta a képviseletvezető.

Szavai szerint a magyar uniós elnökség prioritása továbbá a kulturális örökség védelme, ahogy a kultúra sokrétű társadalmi szerepeinek kiemelése, valamint a kultúrához való hozzáférés javítása, elősegítése, illetve a hozzáférés akadályainak feltárása és megoldások keresése azok lebontására uniós és tagállami szinten egyaránt – tette hozzá Ódor Bálint.

Elolvasom a cikket