Illegális haiti migránsok tízezreit tervezik kitoloncolni a Dominikai Köztársaságból

MH/ MTI
2024. október 3. csütörtök. 20:31

A kormányzat azzal indokolta a lépést, hogy a Dominikai Köztársaságnak, amely Haitival osztozik a karib-tengeri Hispaniola szigetén, meg kell védenie határait. A kitoloncolásra váró migránsok túlnyomó többsége a szomszédos Haiti polgára.

Az ENSZ adatai szerint tavaly már több mint 200 ezer haiti állampolgárt toloncoltak ki.

Az elnöki hivatal egyben felhívta a figyelmet az ENSZ támogatását élvező, Kenya vezetése alatt álló nemzetközi rendőrségi misszió lassú és csekély eredményeire, ami a rendteremtést illeti a bandaerőszak sújtotta Haitiben.

„Tekintetbe véve ezt a tényt, kénytelenek vagyunk határozottan cselekedni” – jelentette ki Homero Figueroa elnöki szóvivő.

A kormányzati elképzelések között szerepel a határőrök számának növelése, megfigyelődrónok alkalmazása és „ideiglenes visszatelepítési táborok” létrehozása. Figueroa ugyanakkor arról biztosított mindenkit, hogy figyelembe fogják venni a biztonsági és az emberi jogi megfontolásokat is. A Dominikai Köztársaság 2022-ben kezdett határkerítést építeni az illegális migráció megfékezésére.

Az ENSZ korábban felszólította egyebek között az Egyesült Államokat és a Dominikai Köztársaságot, hogy függesszék fel a haiti migránsok kitoloncolását.

Elolvasom a cikket