A tehenek veszélyesebbek, mint a cápák

Czuppon Réka
2024. október 4. péntek. 6:17
Frissítve: 2024. október 4. 6:22

A földön 8,7 millió állatfaj él, amelyek egytől-egyig megdöbbentő leleményességgel és precizitással alkalmazkodtak egymáshoz és a környezetükhöz egyaránt. Mi, emberek nem minden esetben tudunk hozzájuk megfelelően alkalmazkodni, pedig nagyon sokat köszönhetünk nekik, például a létfenntartásunkban.

Az állatok világnapjára tíz olyan érdekességet gyűjtöttünk össze az állatvilágból, amelyek megdöbbentőek lehetnek számunkra, esetleg általuk újra rácsodálkozhatunk, mennyire sokszínű és gazdag a világ, amiben élünk. Ezért sem kéne jóllétünkkel, környezetszennyező és túlfogyasztó életmódunkkal tönkretenni.

1. A polipoknak nem csak kilenc agyuk van, de három szív büszke tulajdonosai is. Kettő a karok vérellátását vezényli, a harmadik pedig a test többi részébe pumpálja a vért.

2. Az ékszerteknősök képesek lélegezni a fenekükön, pontosabban a kloákájukon keresztül. Amikor télen befagy a tó felszíne, közvetlenül a vízből képesek oxigént nyerni így.

3. Bár a hópárduc semmivel sem kevésbé tekintélyt parancsoló, mint a többi nagymacskaféle, hangszálai mégis fejletlenebbek, ezért képtelen ordítani, csak halkabb, nyávogással vegyes morgásra képes.

4. A turritopsis nutricula medúza fajta képes regenerálni saját sejtjeit, így halhatatlannak mondható.

5. Az elefántok nagyfokú empátiát mutatnak, nemcsak fajtársaikkal, hanem bármilyen más fajjal szemben is.

Képünk illusztráció

Az elefántok jelentős távolságokra elhallatszó, alacsony frekvenciájú infrahangokkal „beszélnek” is egymással

Fotó: AFP/robertharding/Robert Harding RF/Sergio Pitamitz

6. A csimpánzok rendelkeznek kezdetleges spiritualitással. Vízesés látványától például ámulatba esve táncolnak.

7. Egy lepkefajnak a nemi szervén is vannak szemei.

8. A házilégy a talpán ízlel.

9. A tehenek éves szinten több emberrel végeznek, mint a cápák. Egyes adatok szerint 2001 és 2013 között 60 embert öltek meg a tehenek. Halálos cápatámadás évente átlagosan egy alkalommal van.

10. A madaraknak nincs záróizma, amivel vissza tudnák tartani az ürüléküket. Ezért van az, hogy ahol épp vannak, oda pottyantanak.

Szent Ferenc-napi áldás a Győri Állatkertben

Az állatok világnapján kicsit több figyelmet szentelhetünk ezeknek a csodálatos, hasznos élőlényeknek, akár egy-egy programra is ellátogathatunk a világnap alkalmából.

A Budapesti Tropicarium különleges programmal készül. Ha élőben is szeretnénk megtekinteni pár egzotikus állatot, akkor mindenképpen látogassunk el oda október 4-én, hiszen ezen a napon többféle látványetetésen vehetünk részt, például rája-, varánusz-, vagy lisztmajom-etetésen, illetve a gyerekeket ingyenes arcfestéssel várja az intézmény.

Emellett az állatok világnapja alkalmából kedvezményes belépőjeggyel várja látogatóit a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum.

A Győri Állatkertben október 5-én tartanak ünneplést, amelyen megáldják az ott élő állatokat. Sőt, a látogatók is magukkal vihetik házikedvenceiket, ha szeretnék, hogy állataik Szent Ferenc-napi áldást kapjanak.

Elolvasom a cikket