Öt érv a tőkehal mindennapos fogyasztása mellett

Sokáig úgy tartották, hogy a tőkehal olyan hal, amelyet csak macskával lehet etetni. Valójában azonban ne becsülje alá ezt a terméket. A tőkehal olcsó, és hasznos tulajdonságai nem rosszabbak, mint sok más típusú hal – írja a Sports.kz.

„Majdnem olyan, mint a sztatinok a koleszterin ellen: öt ok, amiért érdemes minden nap tőkehalat enni” – olvasható a Doctorpiter.ru oldalon a kiadvány címében.

Ideális fogyókúrázóknak

Nem tartalmaz szénhidrátot és nagyon kevés zsírt, viszont sok fehérjét. 100 grammjában 18 gramm fehérje van, és csak 72 kalória. Ezért tökéletes azoknak, akik megpróbálnak leadni pluszkilókat.

Ajánlott a beteg emésztéssel, hasnyálmirigy- és májproblémákkal küzdők étrendjébe. Csak az étrend megváltoztatása előtt érdemes orvoshoz fordulni.

Tengernyi vitamint és ásványi anyagot tartalmaz

Rengeteg B-vitamin található benne. Például gazdag B12-vitaminban, amely az emésztőenzimek termeléséhez szükséges. Tartalmaz továbbá B3-vitamint, amely részt vesz a hemoglobin és a vörösvértestek előállításában, és segít szabályozni a „rossz” és a „jó” koleszterin egyensúlyát.

Ezenkívül gazdag még jódban, kobaltban, krómban, szelénben, fluoridban, kalciumban, foszforban és cinkben.

Van még egy fontos tulajdonsága a tőkehalnak: többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek annyira szükségesek a szívünk és az érrendszerünk számára. És van benne omega-6 zsírsav is, amely csökkenti az általános gyulladásszintet, és olajsav – ez segít szabályozni a vércukorszintet.

Nem okoz allergiát

A tőkehalban szinte egyáltalán nincs hisztamin. Ez az anyag erős allergiás reakciót válthat ki: hörgőgörcs, nyálkahártya-duzzanat. Ezért a tőkehalhús akár 7-8 hónapos korú csecsemők kiegészítő táplálására is használható. A szoptatós nőknek és a várandós anyáknak is figyelniük kell erre a termékre.

Nem tartalmaz fémeket és antibiotikumokat

A rossz ökológia miatt a halak néha nehézfémekkel, leggyakrabban higannyal okozhatnak mérgezést. Elsősorban a sügér, a tonhal, a laposhal és a cápa veszélyes. De a tőkehal a minimális kockázatú halak közé tartozik.

Továbbá ezt a halat nem fogságban tenyésztik, így nem lesz benne antibiotikum.

Sokoldalú termék

Végül, a tőkehal isten ajándéka a szakácsok és az ínyencek számára. Ez a finom hal jól illik a különböző ételekhez és fűszerekhez.

Elolvasom a cikket