Orbán Viktor: Óriási veszély a gazdasági hidegháború Magyarország számára + VIDEÓ

A miniszterelnök elmondta: a politikában el kell dönteni, mi a fontos, mire kell figyelmet fordítani. „Óriási a kísértés, hogy a figyelmet a külpolitika felé fordítsuk, pedig nekünk magunkkal kell törődni, ez pedig elsősorban a gazdaságot jelenti. A gazdasági intézkedésekre, a mindennapi életre, a munkahelyekre, a családokra kell összpontosítani” – emelte ki a kormányfő.

Az EU olyan döntést hozott, amellyel megpecsételni látszik saját gazdasági növekedését – emelte ki a kormányfő. Brüsszel gazdasági hidegháborút hirdetett, épp ma fog dönteni az EU, hogy büntetővámokat vessen-e ki Kínára. Ez a legrosszabb, ami történhet Eurpával, de velünk, magyarokkal is. Mi sokkal több terméket állítunk elő, mint amennyire szükségünk van, ezt a többséget eladjuk. Ebből élünk. Ha vámokat vetnek ki, nehezebben adjuk el a termékeinket.

– Minden támadás mögött az áll, hogy megpróbálnak bennünket eltéríteni a gazdasági semlegesség útjáról. Ezt mi nem akarjuk, mert ott nincs növekedés, nincs fejlődés, nincs semmi. Ha jól csináljuk a gazdasági semlegességet, jövőre 3-6 százalék közötti lehet a gazdasági fejlődés. Ezért nem szabad hagynunk, hogy visszaverjenek bennünket a blokkba. Ezért kell harcolnunk ez ellen – emelte ki a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a sikert eredményekben mérik, nem muszklinagyságban. „Ha mi gazdasági növekedést érünk el, ők meg nem, akkor nem lesz mivel érvelniük, hogy visszakényszerítsenek bennünket a blokkba” – emelte ki a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, a járműipar szempontjából az európai piac számunkra komoly hátrányt jelent, de ez változni fog. „A legfontosabb kérdés, hogy az embereknek van-e munkája. Ma már nem emlékszünk rá, hogy 2010-ben 12.5 százalékos volt a munkanélküliség. Ma több álláshely áll üresen, mint amennyi a Magyarországon dolgozni tudó ember. Ez óriási teljesítmény, noha mindenki természetesnek veszi” – emlékeztetett a kormányfő.

Ha a magyar munkaerő rosszabb minőségű lenne, a beruházások aránya sokkal kisebb lenne – mutatott rá Orbán.

A kormányfő említette, hogy a magas inflációt ugyan sikerült leküzdeni, de az infláció miatt az elmúlt években csökkent a fizetések vásárlóértéke. „Hosszabb távon csak azzal tudunk segíteni a magas árakkal szemben, hogy mindenkinek legyen munkahelye és hogy olyan gazdaságpolitikát csinálunk, hogfy a munkaadók emelkessék a béreket. Ehhez meg kell egyeznünk a munkaadókkal és a munkavállalókkal” – emlékeztetett Orbán.

El akarunk jutni oda, hogy az átlagbér 2-3 éven belül elérje az egymillió forintot – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve: a gazdasági miniszter azt a feladatot kapta, hogy az év végéig összehozza a hosszútávú bérnövelési ütemre vonatkozó megállapodásokat.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket